Намирането на положителна страна в новината за загубата на още 3 милиона работни места не е лесно, но може би идва края на най-лошото. Компаниите в САЩ са съкратили още 2,76 милиона служители през миналия месец. При нормални обстоятелства подобни цифри биха се считал за катастрофа. Но сега ситуацията е различна. Прогнозата беше за 8,75 милиона съкращение и това даде надежда, че кризата за работните места в САЩ е към края, пише CNBC.

"Смятам, че рецесията от Covid-19 е приключила", каза Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics. "Лошата новина е, че процесът на възстановяване ще е дълъг и няма да приключи докато няма ваксина или терапия, които се разпространяват и приемат масово", заяви той.

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Безработицата вече е почти 25%

Продължаващите искания за обезщетение или работниците, получаващи обезщетения за безработица в продължение на най-малко две седмици, паднаха с близо 3,9 милиона, дори когато първоначалните молби наброяваха 2,1 милиона. Продължаващите искове достигнаха 24,9 милиона на 9 май.

Занди каза, че все още очаква равнището на безработица да достигне над 20%, най-лошото от Голямата депресия. Той изчисли, че около 50 милиона американски служители са били засегнати по някакъв начин.

Но въпреки това, според него, ръстът на съкращенията се забавя. "Загубата на работни места намалява.Очаквам растежът на работните места да се възобнови през юни."

Занди прогнозира, че безработицата вероятно ще спадне около 10% и това няма да се промени, ако Конгресът не одобри повече фискални стимули.