България се нарежда на 36-о място по икономическа свобода в света. Това показва изследване, публикувано днес от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт Фрейзър, в което са включени 165 държави и територии.

Тазгодишното издание е базирано на данни от 2019 г. За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия.

Резултатът на България достига 7,76 т. (от максималните 10 т.). Спрямо миналогодишното издание резултатът на страната ни се повишава с едва 0,02 т. и заради минималното подобрение тя губи четири позиции в общата класация за сметка на по-бързо подобряващи резултата си страни. От 1990 г. до 2005 г. икономическата свобода в България расте сравнително бързо (включително поради изключително ниската база), но през последните 10-15 години като цяло е в застой, става ясно от изследването.

Липсата на реформи заковава България на 32-о място по икономическа свобода

Липсата на реформи заковава България на 32-о място по икономическа свобода

Страната ни получава 7,74 от максималните 10 точки

Резултатът на България е обусловен от представянето на страната в петте изследвани сфери на икономическия живот:

- Размер на правителството (7,02 т.) - в тази категория резултатът на страната ни се влошава през последните години. Основна причина за това са сравнително големите разходи на държавата и високите нива на бюджетните трансфери и субсидиите. Същевременно страната получава максималната оценка по отношение на подоходното данъчно облагане заради плоския данък.

Държави на подобна позиция са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия.

- Правна система и право на собственост (5,94 т.) - традиционно най-слабата категория за страната, при която липсва качествено подобрение през последните три десетилетия. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост (всички с по под 5 т.).

Държави на подобна позиция са Бутан, Ямайка, Монголия, Гърция, Малайзия.

- Стабилни пари (9,66 т.) - най-силното представяне на България от години. Валутният борд остава гарант за стабилността на лева. По-високата инфлация през 2019 г. леко спъва по-доброто представяне в страната.

Държави на подобна позиция са Канада, Индонезия, Парагвай, Армения, Великобритания.

- Свобода на международната търговия (8,38 т.) - сравнително високата оценка на България в тази категория е обусловена от членството на страната в ЕС, което води до относително високи резултати на всички страни членки при индикаторите за мита и регулаторни пречки.

Държави на подобна позиция са Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания.

- Регулации (7,81 т.) - В тази категория резултатите на България са разнопосочни. Сравнително ниска отново е оценката за регулациите на бизнеса, основно заради тежките административни изисквания към фирмите. Висока остава пък оценката за регулирането на кредитния пазар с голям брой банки и свободно кредитиране. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време.

Държави на подобна позиция са Армения, Монголия, Руанда, Словакия, Италия.

Изследването позволява извеждането на няколко основни наблюдения, а именно: държавите с по-висока икономическа свобода имат чувствително по-висок брутен вътрешен продукт на човек от населението; доходът на най-бедните 10% от населението е много по-висок в държави с висока степен на икономическа свобода; нивата на бедност са по-ниски в по-свободните държави; средната продължителност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните държави в сравнение с най-несвободните; коефициентът на детска смъртност е почти десет пъти по-висок в най-несвободните държави в сравнение с най-свободните; делът на записаните в училище деца е много по-висок в икономически свободните държави; хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.