Икономическото сътрудничество между Европейския съюз и Русия става все по-трудно и това не е заради ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от DPA.

Според Фон дер Лайен Русия изпитва много голяма нужда от модернизиране на своята икономика, защото е силно зависима от приходите от износ на енергоносители. Председателят на ЕК коментира и проекта за газопровод "Северен поток 2" като съвсем скоро Брюксел ще обяви нови предложения.

"Европейският съвет възлага на Европейската комисия и на ръководителя на дипломацията на ЕС да представят на срещата на върха през юни доклад за отношенията с Русия с различни политически варианти и в съответствие с петте принципа на сътрудничество ", се казва в изявление след провелата се двудневна среща на върха на ЕС.

В понеделник Фон дер Лайен обяви, че Евросъюза ще обсъди санкции срещу икономиката, бизнеса и авиационния сектор на Беларус заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair с опозиционер на близкия до Москва президент Александър Лукашенко на борда.

Очаква се да бъде замразена инвестиционната помощ в размер на 4 милиарда евро, докато Беларус не стане демократична държава, допълни Фон дер Лайен.