Френската икономика ще нарасне с 0,3 процента през второто тримесечие става ясно от централната банка на страната. Втората най-голяма икономика в еврозоната поддържа относително стабилен темп на растеж, въпреки антиправителствените протести.

Месечното бизнес изследване на Френската централна банка отчита спад в производствената индустрия до 99 пункта от 100 пункта през март, пише Reuters. Свиване има и в сектора на услугите, който през март е бил 101 пункта, а през април 100.

През миналия месец официалните данни показаха, че френската икономика е регистрирала 0.3-процентов ръст за първото тримесечие на 2019 година, отбелязвайки третото си тримесечие по ред на растеж с този темп.

Франция готви намаляване на данъците, за да угоди на "жълтите жилетки"

Франция готви намаляване на данъците, за да угоди на "жълтите жилетки"

Държавата е с най-високи налози сред развитите икономики

Въпреки това обаче икономистите останаха разочаровани, тъй като са очаквали по-голяма възвръщаемост на потребителските разходи, след като правителството обещава да намали данъците и да увеличи пенсиите.

В следствие на уличните протести, управляващите очертаха пакет от 11,2 милиарда евро през декември, с който целят да увеличат доходите на най-бедните работници и пенсионерите.

Президентът на страната Макрон предложи да се намали още данъка върху доходите през април.