Германската икономика ще нарасне с 2.7% през настоящата година, надхвърляйки първоначалните очаквания. Най-голямата икономика в Европа е в страхотна форма и се радва на възходяща перспектива, въпреки по-слабата продукция в края на миналата година.

Това предвиждат от Асоциацията на германските индустриални и търговски камари (DIHK), които повишиха прогнозата си за растежа на БВП на страната от 2.2% на 2.7%.

Германската икономика се радва на подем, воден от потреблението, благодарение на рекордна заетост, по-голяма сигурност на работните места, увеличаване на реалните заплати и ниски разходи по заеми. Подемът напоследък се засили от възстановяването на инвестициите и износа на фирмите.

"Компаниите никога не са били по-оптимистични", посочва асоциацията в последното си бизнес проучване, отчитайки, че бизнес моралът се подобрява допълнително в началото на 2018 г.

Прегрява ли германската икономика?

Прегрява ли най-голямата икономика в Европа?

Затрудненият пазар на труда и ограниченията на капацитета са сигнал за предстоящи проблеми

Германските фирми развиват инвестиционни планове с безпрецедентно темпо, тъй като много от тях стигат до препятствия по отношение на капацитета, а липсата на квалифицирана работна ръка заплашва да задуши допълнителния растеж.

Според проучването на DIHK, проведено сред 26 000 мениджъри, бизнес моралът спрямо настоящите условия достига рекордно високи стойности, като 54% ​​от фирмите приемат условията като добри, 40% заявяват, че нещата са задоволителни, а едва 6% смятат, че те са лоши.

Недостигът на квалифицирана работна ръка и нарастващите разходи за труд са най-големите рискове за бъдещия растеж. "Недостигът на квалифицирана работна ръка се превръща в истинска пречка за бъдещия растеж", отбелязват от бизнес организацията.

Възходящата прогноза идва малко след излизането на официални данни, показващи, че фабриките са намалили темпото в края на 2017 г., а индустрията спада с повече от очакваното през декември.

Германия води еврозоната към рекорден растеж, но какви са рисковете?

Германия води еврозоната към рекорден растеж, но какви са рисковете?

Какво ще се случи, когато водещата европейска икономика достигне предела си на разрастване

Промишленото производство отбеляза спад от 0.6%, след като се повиши с 3.1% през ноември. Понижението бе малко по-голямо от очакваните от експертите 0.5%.

Според експерти спадът не е начало на низходяща тенденция. "Прогнозите за индустрията и икономиката като цяло остават положителни", каза Дженифър МакКиоун, анализатор в Capital Economics.

Разбивката на данните, предоставена от министерството на икономиката, показва, че фабриките са произвеждали по-малко капиталови и потребителски стоки, създавайки повече междинни стоки. Строителната дейност също беше слаба.

От октомври до декември промишленото производство нарасна с 0.7%. "Четвъртото тримесечие бе значително по-слабо от предишните 3 тримесечия", заявяват от министерството.

Германската политика е пълна каша, но икономиката върви с пълна пара

Германската политика е пълна каша, но икономиката върви с пълна пара

Европа се чуди какво се случва със страната, считана за символ на политическата предвидимост

"Независимо от това, тенденцията в производството ясно се очертава като възходяща, а предвид големия брой поръчки, приети през декември, както и положителната нагласа, се очаква силна индустриална активност през следващите месеци", предвиждат от ведомството.

Индустриалните поръчки отбелязаха по-силно от очакваното покачване - 3.8% през декември, а бизнес моралът през януари скочи, за да достигне рекордно високите нива от ноември.

Правителството очаква германската икономика да расте с 2.4% през тази година, след като се повиши с 2.2% през 2017 г., което бе най-силният растеж за последните 6 години.