Германия не е имала такъв проблем да състави правителство от 30-те години на миналия век. Но германците явно не са особено заинтересовани, пише The Wall Street Journal.

Действащият канцлер Ангела Меркел успя да запише разочароваща победа на изборите през септември. Преговорите за коалиция между коренно различната група от партии след това се сринаха след 2 безплодни месеца и няма гаранция, че има друг вариант, който да извади политиците от кашата. В Берлин вестникарските заглавия са доминирани от караници.

Голяма част от Европа се чуди какво се случва със страната, която преди бе домът на политическата предвидимост. Но в Германия, икономиката и пазарите се движат напред без спирка, сякаш нищо не се е случило.

"Всичко върви гладко, не е като работата да е спряла или ситуацията да засяга директно хората", казва Херман Бинкерт, директор на социологическата агенция INSA. Анкетите показват, че Меркел все още е популярна сред своята партия, както и че по-голямата част от германците не изглеждат притеснени в момента от това какъв ще бъде резултатът от преговорите за ново правителство.

Съдбата на кабинета изглежда в момента е в ръцете на Социалдемократите, партия в център-ляво на политическия спектър, които в момента са под натиск да сформират "голяма коалиция" с консервативния блок на Меркел. Проблемът е, че формацията, водена от Мартин Шулц, няма особено желание да влиза в такава коалиция още веднъж.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се срещна в четвъртък с Меркел и Шулц, за да обсъдят варианти за излизане от кашата. След нея те не дадоха изявления пред медиите, което означава, че не са успяли да постигнат съгласие.

Но доколко Германия е в хаос, е относително. Новините за икономиката стават все по-добри, дори и тези от политиката да са мрачни.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие повиши прогнозата си за растеж на германската икономика с 2.5% тази година - най-добрият резултат за последните 6 години. Ifo - индексът, който мери увереността на бизнеса, се повиши до рекорден връх през ноември.

Основният борсов индекс DAX-30 се срина след новината за провалените преговори за коалиция, но след това бързо възстанови предходните си нива и сега е съвсем близо до рекордния връх от 13 525 пункта, достигнат малко по-рано този месец. 10-годишните облигации почти не отбелязаха промяна. Еврото пък е близо до двумесечен връх.

Служебното правителство е назначено, а отиващата си вече коалиция на Меркел от консерватори и социалдемократи все още може да пише закони и да ги праща на парламента. Правителствената хазна се пръска по шевовете, а Министерството на финансите пише бюджет, който да е в сила, докато следващото правителство успее да подготви окончателната финансова рамка за следващата година.

Неуспехът на политиците да сформират правителство напомня на Сибил Франк, 53-годишна германка от Висмар, за детска градина - но тя не е притеснена. "Германците можем да търпим дълго. Кръвта ни е по-студена", казва тя. В дългосрочен план компаниите вярват, че правителството трябва да се справи с предизвикателства като растящата нужда от квалифицирани работници и застаряващото население, както и да реформира страната, за да бъде готова за дигиталната епоха.

Други европейски държави също са имали нужда от доста време, за да сформират кабинет - Холандия, Испания, Белгия. Във всеки един от този случаи, икономиките им продължаваха да растат, показвайки, че политическите събития от този тип не е задължително да тежат на бизнеса, освен ако не са нужни специални законови промени.

В момента не се е изисква кой знае какво, за да бъде направлявана германската икономика, казва икономистът от Ifo Клаус Волрабе. "Всичко върви добре и няма нищо, което политиците да могат да направят в краткосрочен план, за да подобрят икономиката още повече", допълва той.

Докато чиновниците ще продължават да получават заплатите си, а инфраструктурата е поддържана, политическата безизходица поставя временно на трупчета нови инвестиции и назначения, включително и на нови полицаи, обещани от консерваторите на Меркел.

А това всъщност означава, че правителственият излишък ще нарасне още повече.

Социологическите проучвания показват вяра към Меркел, като подкрепата за партията й е 32%, а повечето германци приемат добре водено от нея правителство. "Това въобще не ме притеснява", казва 77-годишния Ханс-Дитер Биковски, станал свидетел на срива на нацистка Германия и падането на Берлинската стена.