Германският бизнесмен Ралф Шлеселман преживява шеметни времена. "Работим на абсолютен максимум", споделя той.

Шлеселман управлява 100-годишна семейна компания за производство на дървени палети. Базирана близо до Хановер, тя работи почти денонощно, за да се справи с нарастващите поръчки. "Виждаме увеличено търсене от всички сектори. Много сме близо до пълен капацитет", отчита ръководителят.

Скромните дървени палети не са нещо особено. Но те са "сърдечен монитор за цялата икономика", твърди Ян Курт, ръководител на HPE, основен търговски орган за експортните фирми в Германия.

Всички производители се нуждаят от тях, за да подреждат, съхраняват и преместват стоките си. И колкото повече произвеждат, толкова повече се нуждаят от палети.

Германия отчете най-висок растеж за последните шест години

Германия отчете най-висок растеж за последните шест години

БВП е нараснал през 2017-а с 2,2%

Растеж с пълна газ

Снимка 337342

Източник: iStock

Германия работи и произвежда на пълни обороти. Икономиката й нараснa с 2.2% миналата година - най-високият темп от 2011 г., дължащ се на силното вътрешно търсене и възстановяването в еврозоната. Тенденцията изглежда ще продължи - икономистите очакват страната да изживее девета поредна година на растеж през 2018 г.

Но темпът на разширяване е толкова бърз, че някои експерти притесняват, че икономиката може да прегрява. "Подемът започва да изяжда децата си", казва Андреас Шойерле, икономист в DekaBank.

Навсякъде в компанията на Шлеселман има признаци на напрежение. Списъкът с поръчки е толкова пълен, че компанията е престанала да приема нови клиенти и е прибегнала до външната производствена линия, която обикновено не работи през зимата. Фирмата нае трима нови работници през миналата година и ще вземе още двама - сериозна цифра за компания със само 50 служители.

Дървеният материал не достига, а квалифицирани работници се намират трудно, особено шофьори. "Навсякъде има затруднения", признава Шлеселман.

Подобна ситуация се наблюдава из целия сектор на опаковането. Търсенето от някои от най-големите индустрии в Германия - химикали, пластмаси, храни, строителни материали - е толкова голямо, че палетите стават "оскъдна стока". Използването на капацитета е 90% - "изключително високо за нашия сектор. В миналото рядко надвишавахме 80%", отчита Курт.

Германският бизнес очаква по-силен растеж на икономиката

Най-голямата икономика в Европа продължава да расте с пълна пара

Условията за бизнес са много добри, инвестициите допълнително стимулират растежа

Благоприятни обстоятелства

Снимка 337344

Източник: iStock

Германските експортни индустрии се възползваха от повишаването на световната търговия и възход в Европа, а рекордната заетост и нарастващите заплати повишиха вътрешното търсене.

Потребителското доверие е на най-високото си ниво от 2001 г. насам и данъчните приходи нарастват - публичният сектор като цяло е реализирал рекорден излишък в размер на 38.4 млрд. евро през 2017 г.

Големите публични компании в Германия изживяха рекордна 2017 г. От 100-те най-големи компании, 76 отбелязаха ръст на печалбата през първите 3 тримесечия, а 84 отбелязаха ръст на приходите, според проучване на Ernst & Young.

"Настроението в германските управителни съвети в началото на тази година е отлично. Индустриалните компании възприемат сегашната ситуация като по-добра от всякога", казва Клеменс Фуест, ръководител на икономическия мозъчен тръст Ifo.

Случващото се показва, че икономиката пренебрегва липсата на правителство: повече от 4 месеца след изборите двете основни партии - консерваторите на канцлера Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц не могат да се споразумеят за коалиция.

Германската политика е пълна каша, но икономиката върви с пълна пара

Германската политика е пълна каша, но икономиката върви с пълна пара

Европа се чуди какво се случва със страната, считана за символ на политическата предвидимост

Оптимизъм, но с едно наум

Снимка 280088

Източник: iStock

Но според индекса за бизнес климата на Ifo, който достигна високи нива през януари, "по-малко компании смятат, че много доброто икономическо положение още ще се подобри".

Експертите отдават това на редица фактори, включително по-силното евро, по-високите цени на петрола, и очакването, че ЕЦБ ще нормализира паричната политика, и намеренията на банката да повиши основните лихви.

Тревогите, свързани с ограниченията на капацитета, също се забелязват в проучванията на бизнеса. Германската икономика през миналата година надхвърли очаквания растеж от около 1.5% - процентът, с който може да се увеличи без да се стигне до инфлационен натиск - за четвърта поредна година.

Използването на капацитета в производствения сектор е най-високото ниво от средата на 2008 г. - "сигнал, че икономиката все повече прегрява", смята Moody's.

Германия води еврозоната към рекорден растеж, но какви са рисковете?

Германия води еврозоната към рекорден растеж, но какви са рисковете?

Какво ще се случи, когато водещата европейска икономика достигне предела си на разрастване

Препятствията пред бизнеса

Снимка 337345

Източник: Getty Images

Компаниите от целия индустриален сектор изпитват затруднения, които "влияят върху производството". "Времето за доставка рязко се увеличи и става все по-трудно да получиш доставки навреме", посочва Шойерле.

Затрудненият пазар на труда също буди тревога. Времето, което е нужно на германските компании, за да запълнят свободна позиция, достигна 103 дни в края на 2017 г.

Някои отхвърлят опасенията, че икономиката прегрява. "Нещата в някои сектори са малко напрегнати, но прегряването би означавало, че големите увеличения на заплатите са на път, което ще доведе до инфлация. Но повишенията на заплатите всъщност са много умерени", твърди Алберт Браакман, икономист в държавната статистическа агенция Destatis.

И все пак натискът върху заплатите расте. През уикенда мощният индустриален профсъюз IG Metall организира поредица от 24-часови стачки, за да подкрепи кампанията си за 6-процентно увеличение на заплатите тази година. Някои икономисти смятат, че предпазливостта е напълно уместна.

Големият икономически проблем на Германия, който застрашава и САЩ

Големият икономически проблем на Германия, който застрашава и САЩ

Къде Тръмп трябва да фокусира своите усилия?

"Подемът може да се възприема добре, но той носи семената на кризата в себе си. Схващането, че подемът е безвреден, докато потребителските цени не излязат извън контрол, е нереалистично. Високото използване на капацитета предполага, че "рисковете от цикличен спад се увеличават", предупреждава Щефан Коотс от Института за световна икономика Кийл.

Ралф Шлеселман се радва на възхода, докато може, но няма илюзии, че ще продължи вечно. Сегашното увеличение на търсенето му напомня за 2008 г. - "и всички знаем какво се случи после", казва той, визирайки световната финансова криза.

"Поради тази причина ние сме малко предпазливи, колко устойчив е бумът", споделя предприемачът.