Германският бизнес очаква икономиката на държавата да расте с по-бързи темпове до края на 2017 г. и през 2018 г. Асоциацията на германските търговско-промишлени палати повиши прогнозата си за ръст на икономиката на страната до 2% за 2017 г. и 2.2% през 2018 г.

"Икономиката стреля по всички цилиндри", казва бизнес организацията, добавяйки, че възходът се основава основно на силното вътрешно търсене и солидния износ. "Инвестициите навлизат като допълнителен двигател на растежа", посочват от германския бизнес.

Германското индустриално производство е на 6-годишен връх

Индустрията на най-голямата икономика в Европа отчита рекорден растеж

Той е предпоставка за солиден растеж на икономиката

Според есенното проучване на Асоциацията бизнес моралът по отношение на настоящите условия достига рекордно високи стойности, като 51% от фирмите смятат, че условията за бизнес са добри, 43% твърдят, че са задоволителни и само 6% казват, че нещата са лоши.

Проучването е най-голямото по рода си в Германия и е проведено сред 27 000 мениджъри. То установи, че 1/4 от анкетираните очакват условията още да се подобрят, 64% очакват те да се запазят на същото ниво и само 11% смятат, че ще се влошат.

Германия с най-висок икономически растеж за последните 5 години

Германия с най-висок икономически растеж за последните 5 години

Добрите резултати се дължат на износа, силните държавни разходи и частното потребление  

Запитани за най-големите заплахи за бъдещ растеж, повечето компании посочват недостига на квалифицирана работна ръка и повишаването на разходите за труд.