Икономиката на еврозоната запази солидния си темп на растеж и през третото тримесечие на 2017 г., продължавайки да поддържа най-добрите си годишни резултати за последното десетилетие.

Брутният вътрешен продукт на валутния съюз се повишава с 0.6%, потвърждавайки прогнозите. В Германия, най-голямата икономика на континента, растежът се ускори до 0.8%, докато в Италия се повиши до 0.5%, съобщава Евростат.

Подкрепена от паричните стимули на Европейската централна банка, икономиката на единната валута се съвзе от период на рекордна безработица и дефлация.

Сега тя се насочва към най-добрите нива на растеж от периода преди финансовата криза, а МВФ я определи като основна причина за подобрение на глобалния растеж.

Растежът в еврозоната за последните 2 години

Източник: Bloomberg

Растежът в еврозоната за последните 2 години

Еврото реагира положително на икономическите данни, повишавайки стойността си с 0.4%. ЕЦБ пое отговорността за възстановяването на общата валута след криза, която заплаши оцеляването на валутния съюз.

Вицепрезидентът на централната банка Витор Констанцио заяви, че политиците са "изключително успешни" в направляването на възстановяването чрез намаляване на лихвените проценти и стимулиращи програми.

Неговият колега от управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре смята, че възходът на региона вероятно е най-силният от почти 2 десетилетия от гледна точка на "стабилност и баланс", създавайки възможности за структурни реформи, които ще се случват, когато политиците сериозно намалят монетарните стимули.

Златният период на икономиката на Европа

Златният период на икономиката на Европа

Еврозоната вече не е "болният човек"

Желанието за подобни мерки в момента се тества в Германия, където канцлерът Ангела Меркел е в заключителната част от коалиционните преговори за създаването на ново правителство, като различните фракции в сложните многопартийни преговори остават далеч една от друга.

Всички решения на бъдещите коалиционни партньори дали да се намалят данъците, или да се дадат повече пари за образование и цифрова инфраструктура, ще се отразят на перспективите за растеж на Германия. Скоростта на икономическо разширяване през следващите 2 години изглежда надхвърля темпа, който е устойчив в дългосрочен план.

"Колкото и бавни и трудни да са коалиционните преговори в Берлин, изразходването на повече пари по наше мнение остава най-лесният за съгласие общ знаменател за всяко следващо германско правителство. Има много начини за удължаване на настоящия златен цикъл", коментира Карстен Бжески, главен икономист в ING-Bank.

Рисковете

В Германия скокът в брутния вътрешен продукт се дължи на износа, а инвестициите се подобриха, тъй като компаниите похарчиха повече за ново оборудване.

И докато тази инерция оказва подкрепа както на еврозоната, така и за глобалната икономическа перспектива, темпът също означава, че Германия потенциално се стреми към максималния си капацитет, с отражение върху инфлационния натиск.

Германският индекс на инвеститорското доверие ZEW нарасна през ноември за трети пореден месец до 18.7 пункта, не успявайки да достигне очакваните 19.5 пункта. И все пак данните са най-високите от май, което показва, че перспективата за германската икономика продължава да бъде "удовлетворително положителна", заяви президентът на ZEW Ахим Уамбах в изявление.

"Можете да почувствате, че германската икономика наистина бръмчи. Наблюдаваме доста здрава картина, което повдига въпроса: къде е ограничението на скоростта?", заяви Холгер Санде, главен анализатор за Европа в Nordea Markets в Копенхаген.