Европа вече не е "болният човек" на световната икономика. Еврозоната, състоящата се от 19 държави, вече се радва на най-силния растеж от десетилетия и икономистите от Credit Suisse Group AG и Oxford Economics твърдят, че блокът се е запътил към "златен период" на експанзия с ниска инфлация, пише Bloomberg.

Преобръщането е впечатляващо за региона, който от глобалната финансова криза се впусна в нов тежък период заради високите нива дълг, рекордна безработица и почти в дефлация, която заплаши оцеляването на валутния съюз. Еврозоната все още има доста работа, докато възвърне загубеното през черните години, а продуктивността все още остава ниска, но благоприятният обрат дава надежда, че раните ще започнат да се затварят.

Снимка 323224

Източник: Bloomberg

През тази година икономистите, анкетирани от Bloomberg, вдигнаха прогнозата си за растеж осем пъти. Последните данни ще бъдат публикувани във вторник, а очакванията са за ръст от 0.6% за третото тримесечие спрямо предходния период. Европейската комисия повиши прогнозата си за цялата 2017 г. до 2.2 процента.

Миналата седмица Беноа Кюр от Европейската централна банка даже заяви, че според икономиката на еврозоната е в най-добрата си форма от раждането на еврото през 1999 г. насам, взимайки предвид балансите и устойчивостта.

Заслугата, пише изданието, може да бъде приписана именно на ЕЦБ, която парира дълговата криза и въведе ултрахлабата монетарна политика. Корпоративните печалби днес надминават очакванията, а потребителската увереност е на най-високото си ниво от 2001 г.

Светлото бъдеще пред еврозоната рисува ярък контраст с прогнозите за Великобритания, където несигурността, обгръщаща напускането на Европейския съюз, влияе негативно на инвестициите и отслабва паунда. Спредът между 10-годишните и 2-годишните правителствени облигации се сви до около 80 базисни пункта във Великобритания, докато в Германия той набъбна до над 110 пункта, което индикира за по-високо ниво на доверие в най-голямата европейската икономика.

Все пак, има няколко проблема, които трябва да намерят своето решение. Ръстът на продуктивността е далеч от нивата, записани в началото на хилядолетието, а четвърт от младите хора не могат да си намерят работа. САЩ все още растат по-бързо.

Подкрепата за единната валута - въпреки че расте - има още много, докато достигне рекордните нива от 2007 г. В период на икономическа несигурност крайнодесни евроскептични партии успяха да спечелят електорат. Други политически трусове - като опита на Каталуния да напусне Испания, имат потенциала да предизвикат нови пробиви.

За да изолира икономиката от геополитическите рискове, през октомври Европейската централна банка обяви, че ще продължи да изкупува частен и корпоративен дълг през по-голямата част от следващата година и няма да повиши лихвите още дълго време.

"Има добри причини да смятаме, че растежът на еврозоната ще набере нова сила през 2018 г.", казват икономисти в Credit Suisse, които миналата седмица повишиха прогнозата си за следващата година до 2.5%.