Доналд Тръмп се измъчва заради огромния търговски излишък на Германия, особено заради автомобилите, които Volkswagen, BMW и Mercedes внасят в САЩ. И американският президент е прав за едно нещо - липсата на равновесие по сметките на Берлин е проблем, пише Bloomberg.

Но има един по-малко видим и потенциално по-проблемен износ на Германия от колите: парите.

Малко е глупаво да обвиняваш Германия, че продава неща, които чужденците искат да си купят. Но понеже не купува същото количество стоки в замяна, Германия се вижда принудена да изнася и своите спестявания, ставайки най-големият нетен кредитор в света.

И заради факта, че спестяванията надхвърлят инвестициите вътре в страната, Германия се превръща в най-големият износител на кеш. Като вземем предвид застаряващото население и прогнозите за намаляване на прираста, не е изненада, че Берлин генерира излишък от спестявания, които инвестира в активи, за да получи достатъчно средства, за да изплаща пенсиите на своите граждани.

Но този подход създава няколко риска, смята HSBC. Спестяванията на Германия могат да доведат до повишаваща се задлъжнялост и финансова нестабилност в страните, в които има дефицити по сметката (като САЩ и Великобритания).

През 2016 г. търговският излишък на Германия бе 261 милиарда евро. Почти толкова е бил и износът на капитали - 230 милиарда евро. Крайната дестинация на почти 60 милиарда от тях бе САЩ, а половината от средствата са инвестирани в акции. Парите на Германия да се повишат ценита на акциите (правейки американци по-богати), платили са за нови фабрики (създавайки работни места) и са помогнали на правителството да се справи с бюджетния дефицит.

Така от американска гледна точка няма нищо лошо. Но парите на Германия са свалили и средните лихви, правейки задачата на пенсионните фондове да печелят, както и на тази на Федералния резерв да повиши лихвите.

Всъщност, дори германското правителство признава, че "капиталът, който търси потенциални инвестиции, може да подкрепи бум на кредитите и/или да помогне на разширяването на балони в цените на дадени активи". Преди 2008 г. излишъкът на Германия, вложен в ипотечни ценни книжа помогна на имотния балон.

И днес виждаме подобна ситуация - но този път при студентските заеми и кредитите за автомобили.

Така че да забравим колите, призовава Bloomberg, Тръмп трябва да се фокусира в усилията си да накара Германия да премести инвестициите си по-близо до дома, което би повишило растежа и направило задачата на Европейската централна банка да повиши лихвите по-лесна и да сложи край на монетарната политика, която отслабва еврото и още повече увеличава излишъка на Германия.