Възстановяването на британската икономика се забавя, отлагайки връщането до предпандемичните нива. През третото тримесечие на 2021 г. БВП на Великобритания расте с 1,3 процента, при 5,5 процента през предходния период, показват данните на националната статистика, цитирани от The New York Times.

Растежът е подхранван от по-високите потребителски разходи за услуги, особено в хотели, ресторанти и за забавление, след разхлабването на мерките през юли и имунизацията на Острова. Но възстановяването е по-слабо в други сектори. Продажбите на дребно, както и тези на автомобили, намаляват. Проблемите в доставните вериги задържат възстановяването на икономиката и се очаква те да продължат по-дълго от прогнозираното по-рано тази година.

Износът спада с почти 2 процента спрямо предходното тримесечие заради намаления експорт на транспортно оборудване и машини.

Миналата седмица Английската банка намали прогнозата си за растежа на икономиката с четвърт процентен пункт до 7 процента и с един процентен пункт за 2022 г. до 5 процента. Очаква се инфлацията да се покачи до 5 процента през пролетта.