Възстановяването на икономиката на Великобритания се забави рязко през октомври, начертавайки курса за един тежък край на извънредната 2020 годината.

Икономиката на Острова нарасна само с 0,4% през месеца спрямо 1,1% през септември, когато започнаха новите мерки за блокиране за борба с пандемията, което доведе до затварянето на множество бизнеси в някои райони.

Макар данните да са по-добри от прогнозните такива на икономистите, най-лошото за икономиката на страната може тепърва да предстои. От месец ноември цяла Англия беше поставена в нова блокада, което кара анализаторите да очакват абсолютно свиване през четвъртото тримесечие.

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

ЕС или Великобритания: Кой ще пострада повече от Brexit?

Едва 4% от общия износ и 6% от вноса на ЕС е свързан с Острова

Според последни данни на Националната статистическа служба размерът на икономиката на Великобритания е със 7,9% по-малък, отколкото преди пандемията. А страната все още не е възстановила около една трета от продукцията си, загубена между февруари и април.

Това означава, че страната се възстановява по-бавно спрямо повечето големи икономики, което пък повдига допълнителни въпроси около възможността на правителството да се справи с кризата. Доминиращата индустрия на услугите се е увеличила само с 0,2%, а секторът на хотелиерството, включително настаняването и хранителните услуги, се е свил с цели 14,4%.

Въпреки че има известна надежда, че наличието на ефективни ваксини ще помогне за възстановяването на растежа през 2021 година, това далеч не е гарантирано, след като икономиката е изправена пред друга огромна заплаха - Brexit.

Преговарящите от двете страни имат срок до неделя, за да постигнат търговска сделка, след като разговорите снощи между премиера Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приключиха без пробив. Евентуален провал на преговорите за сделка - сценарий, който изглежда все по-вероятен - със сигурност ще навреди допълнително на растежа на икономиката през 2021 година, което ще направи възстановяването от Covid-19 кризата в пъти по-тежко.

"В близко бъдеще има значителни рискове за Великобритания, които произхождат от коронавируса и Brexit. Решението за облекчаване на ограниченията за кратък период около Коледа отваря вратата за нарастване на случаите през новата година, която е вероятно да бъде посрещната с по-строги ограничения," коментира икономистът на Bloomberg Дан Хансън.

ЕС и Великобритания продължават преговорите. Обратното броене вече започна

ЕС и Великобритания продължават преговорите. Обратното броене вече започна

Великобритания напуска единния пазар на ЕС след 33 дни