Великобритания и Европейският съюз са готови да възобновят преговорите за сключването на търговска сделка този уикенд, след като ключови служители, участващи в дискусиите, бяха принудени да влязат в карантина, пише Bloomberg. Екипът по преговорите на ЕС се подготвя да замине за Лондон тази събота, за да могат разговорите да продължат. Междувременно обаче делегацията от блока изключва всякакви промени в процеса в последния момент.

Според източници на агенцията главният преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние, ще информира в петък дипломати от 27-те правителства на блока за състоянието на преговорите.

Той също така ще информира министрите на държавите членки за актуализациите относно риболова, след като риболовните права отдавна са пречка за по-широко търговско споразумение. А обратното броене вече започна - до крайния срок оставаа месец и няколко дни.

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Сценариите за изгодно излизане от единния пазар на ЕС стават все по-трудни заради пандемията

Миналата седмица Барние беше принуден да се самоизолира, след човек от групата на ЕС, участващ в преговорите, даде положителни резултати за коронавируса. Според Les Echos французинът е предупредил Дейвид Фрост, британският му колега по преговорите, че няма смисъл да пътува, за да продължи разговорите, ако Великобритания не е готова за това. Междувременно говорителят на премиера Борис Джонсън - Джейми Дейвис, заяви, че длъжностните лица на ЕС трябва сами да решат дали да пътуват до Острова.

Според лице от преговарящите двете страни се борят да постигнат съгласие по отношение на клаузите, които да гарантират, че екологичните и трудовите стандарти на Великобритания ще се развиват по подобен начин с тези на ЕС.

От 1 януари догодина Великобритания ще пуска българи без виза в рамките на 6 месеца

От 1 януари догодина Великобритания ще пуска българи без виза в рамките на 6 месеца

Тези със "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат в страната само с лична карта поне до 31 декември 2025-а

Великобритания трябва да напусне единния пазар на ЕС в края на годината със или без търговска сделка. А преговорите между страните бяха опорочени от разногласия в три ключови области - достъп до британските риболовни води, равни конкурентни условия и как всяко отделно споразумение ще бъде изпълнено.

В сряда френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини Великобритания в умишлено забавяне на дискусиите с блока и предупреди, че двете страни все още са "изключително отдалечени" по въпроса за риболова.