Обединеното кралство в резултат на напускането на Европейския съюз (Брекзит) ще понесе повече финансови щети от ЕС, според актуално изследване на германския икономически институт IFO.

След проучване на данните за взаимната търговия, експертите на IFO заявиха, че делът на ЕС в търговията с Великобритания е "много по-голям, отколкото обратното", това важи и за ексклузивните стоки. В резултат на това "и двете страни губят в Брекзит, само че Обединеното кралство губи значително повече". Това се казва в изявлението на института, цитирано от 1prime.ru.

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Великобритания не е готова за Brexit. А новият локдаун ще бъде фатален бизнеса

Сценариите за изгодно излизане от единния пазар на ЕС стават все по-трудни заради пандемията

През 2019 г. 47% от износа на Обединеното кралство отива за ЕС, 50% от общия внос в страната идва от там. По този начин ЕС остава най-големият пазар за Обединеното кралство. За 27-те държави от Европейския съюз обаче Лондон е много по-малко важен за търговия: през 2019 г. там отиват само 4% от износа, а пристигат 6% от вноса, отбелязват от IFO.

Подобна картина се наблюдава при ексклузивни продукти, които имат от един до пет доставчици и на практика са по-трудни за подмяна. Във Великобритания 64% от тези стоки идват от ЕС. За повечето страни от ЕС делът на тези продукти от острова е само 2 до 7%. По този начин увеличението на търговските разходи поради Brexit ще има много по-малко въздействие върху компаниите в 27-те страни от ЕС, отколкото би могло да се очаква за британските компании, смятат експертите на института.

Германия купува само девет вида стоки изключително от Обединеното кралство. Техният дял в стойността на целия германски внос (в евро) е под 0,001 процента. Това са продукти от органична химия, животински и растителни мазнини и масла, материали за фото- или кинематографично производство, ядрени реактори, котелни машини, апарати и механични устройства. И деветте продукта са класифицирани като междинни, пише IFO.

Великобритания внася 53 вида стоки изключително от Германия, около 77% от които са междинни продукти. Повечето от тях са продукти на органичната химия.

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Джонсън трябва да реши какъв ще бъде неговият избор

Преговорите между Лондон и Брюксел относно разпоредбите на търговското споразумение след Брекзит са в застой от няколко месеца. Основните разногласия между страните са породени от риболовния режим и въпросите на конкуренцията и правилата на вътрешния пазар.

Великобритания възнамерява да запази суверенитета върху редица риболовни зони, докато Европа се опитва да осигури запазването на правото на промишлен риболов в тези зони за рибарите от няколко държави от ЕС. Крайният срок, за който трябва да бъде договорено търговското споразумение, вече е изтекъл. За да влезе в сила от януари 2021 г., документът трябва да бъде ратифициран, поради което преговарящите имат все по-малко време за намиране на компромиси.

По време на преговорите по търговското споразумение британската страна обвини Брюксел в политизиране на процеса и иска да промени тона, ЕС не изоставя собствената си позиция.

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява в четвъртък да пътува до Брюксел, за да обсъди с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен различията по търговско споразумение с Европейския съюз, заявиха двамата лидери в съвместно изявление след разговорите в понеделник. Лидерите вече обсъдиха търговските преговори миналата събота, които на практика бяха спрени поради разногласия по редица въпроси.