Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изправен пред труден и скъп избор, пише CNN. Британската икономика бе срината от пандемията. Сега, след среща на лидерите на ЕС, бе решено, че прогресът по преговорите за нова търговска сделка не е достатъчен. И Джонсън трябва да избере: дали да продължи дискусиите и след самоналожения краен срок, или да обърне гръб на Брюксел.

И двата пътя водят към трудна 2021 г. за Великобритания, която се бори с щетите от коронавируса и Brexit. Ако Лондон не успее да постигне търговска сделка с Европейския съюз, най-големият търговски партньор на Острова, болката за британската икономика ще бъде ужасяваща.

Brexit без сделка ще сложи прът в колелото на търговията, когато преходният период приключи на 31 декември т.г. И британската икономика ще загуби $25 млрд. през 2021 г., спрямо сценария, в който Лондон и Брюксел си стиснат ръцете. Подобна загуба ще попречи на възстановяването ѝ след пандемията.

Часовникът безмилостно тик-така за Джонсън. Срещите тази седмица приключиха без резултат. Самият премиер заяви, че споразумението трябва да е готово до края на октомври, за да даде достатъчно време на бизнеса да се подготви. Крайният срок дойде и си отиде.

В четвъртък Брюксел заяви, че иска да продължи разговорите. Но главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост написа в Twitter, че е разочарован от европейските политици, че Джонсън трябва да заяви позицията на официален Лондон днес.

Несигурността относно бъдещето на Великобритания трудно можеше да дойде в по-неподходящ момент. Citi изчислява, че британската икономика ще се свие с 9,4% тази година - най-големият спад от 1921 г. насам. Brexit без сделка ще удължи периода на възстановяването. При търговско споразумение през 2021 г. Великобритания би отчела растеж от 4,6%. Без него обаче повишението на БВП ще бъде с 1 пр. п. по-малко - или над $25 млрд.