Инфлацията в Дания достигна невиждани нива от близо четири десетилетия насам през април. Причината са цените на енергията, цените на хранителните продукти, които скачат непрекъснато. Това показват официални данни в страната.

Индексът на потребителските цени в Дания се е повишил с 6,7% на годишна база през април, което е най-високият темп от юни 1984 г., според Датската статистика. Междувременно цените на стоките са се повишили с 10,3% през последната година, като за последно такива данни са отчитания през ноември 1982 г.

"Повишаването на цените на електроенергията, храните, горивата и газа са на-очевидни очевидни през април 2022 г.", се казва в изявление на агенцията.

Като изключим енергията и непреработените хранителни продукти, потребителските цени се повишиха с 3,6%, което е нагоре от 3,2%, каквито бяха стойностите през март. Цените на горивата и храните скочиха в световен мащаб след започването на войната. Конфликтът и западните санкции срещу Москва нарушиха доставките.

Централните банки в Съединените щати, Великобритания и други страни повишиха лихвените проценти в опити за укротяване на инфлацията, датската Nationalbanken намали основната си лихва през септември, за да защити обменния курс на датската крона, който е фиксиран към еврото.

Европейската централна банка запазва лихвите си непроменени досега, въпреки растящата инфлация в еврозоната.