През септември тази година потребителските цени в Германия, изчислени според националните стандарти, са се повишили с 10% спрямо същия месец на 2021 г., след като се бяха увеличили със 7,9% месец по-рано. Това отчитат, окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis).

Ръстът на показателя на годишна база е най-високият от началото на изчисляването му. Спрямо предходния месец цените са се увеличили с 1,9%.

Динамиката на инфлацията съвпадна с предварително обявените данни от Destatis.

Цените на храните и безалкохолните напитки в Германия миналия месец са се повишили със 17,7% на годишна база и с 1,7% на месечна база. Услугите поскъпват с 3,2% за година и с 0,6% на месечна база.

Цените на енергията за домакинствата са скочили съответно с 51,8% и 4,5%. Цените на облеклото и обувките се повишават с 3,4% на годишна и 4,7% на месечна база.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се увеличили с рекордните 10,9% на годишна база през септември. На месечна база цените се повишават с 2,2%.

Динамиката на двата показателя съвпадна с предварително обявените данни и средните прогнози на анализаторите, анкетирани от Trading Economics. През август потребителските цени в Германия са се повишили с 8,8% на годишна база и с 0,4% спрямо юли.