Работещите във Великобритания, които искат увеличение на заплатата, може да се наложи да сменят работата.

Растежът на заплатите на онези, които се преместват в нов работодател през последната година, достигна 10% за пръв път от повече от десетилетие.

При огромното мнозинство от работниците, които остават на настоящата си работа, заплатите се покачват само с 2.5%, близки до инфлацията и доста под средната стойност от над 4% преди кризата, отчита в свой доклад Resolution Foundation, цитиран от Bloomberg.

Отиващите на нова работа получават много повече от оставащите на настоящата

Отиващите на нова работа получават много повече от оставащите на настоящата

Това означава, че ръководителите на Английската централна банка, които се очаква да обявят повишение на основната лихва в четвъртък, са изправени пред разнообразна картина, когато става въпрос за пазара на труда.

Решението им зависи от това дали ще преценят, че остава неизползван капацитет, или слабата производителност, която е понижила заплатите, означава, че икономиката сега се изправя срещу собствените си ограничения.

Растежът на заплатите като цяло се очаква да остане около сегашното си ниво от 2.7% през следващите месеци, твърдят от Resolution Foundation.

"Доказателствата за ключовия въпрос за напрежение върху заплащането са категорично смесени", каза старшият икономически анализатор Стивън Кларк.

"Докато цялостният растеж на заплатите остава слаб, ястребите на лихвените проценти могат да приемат, че колкото и да е лошо това, то все още е най-доброто възможно.

Онези, които се придържат към задържането на лихвите, обаче могат да решат, че скорошните малки повишения в напрежението върху заплатите означават, че нещата могат да се подобрят", обясни той.

Мозъчният тръст открои различни нива на безработица. Въпреки че общият темп почти се понижава до нивото от средата на първото десетилетие на 21 век, той остава "висок" сред жените и по-младите работници, които работят по-малко часове от желаното.

Скоростта на работниците, сменящи работните места, показател за доверието на служителите, се повишава, но остава с 1/5 по-ниска от средната за периода преди кризата.

Снимка 371451

Отделен доклад на Британската търговска камара и уебсайта за търсене на работа Indeed твърди, че половината от фирмите ще увеличат заплатите с 2% или повече през следващата година.

"Изглежда, че организациите се чувстват по-уверени въпреки продължаващата несигурност. Въпросът сега е дали те ще повишат заплатите достатъчно, за да продължат да надминават покачванията на цените?", каза Тара Синклер, икономист в Indeed.