Икономиката на Италия вероятно е във фаза на стагнация, а не в рецесия, заявява финансовият министър Джовани Триа в интервю за вестник Corriere della Sera в неделя, като добавя, че дефицитът на страната ще бъде сведен под контрол.

Фискалните правила на Европейския съюз са погрешни и трябва да бъдат променени, за да се засили икономическият растеж, според Триа, цитиран от Bloomberg.

"Не виждам рецесия, виждам ситуация на стагнация", казва Триа. Той предупреждава, че е необходимо да се изчакат данните за брутния вътрешен продукт на страната за последните три месеца на миналата година, които ще излязат на 31 януари, за да е напълно сигурен.

Икономиката се сви с 0,1% през третото тримесечие, а по-нататъшно свиване през последното тримесечие би сигнализирало за рецесия. Спадът на промишленото производство от 1,6% през ноември, според данните, публикувани в петък, бяха последните негативни икономически данни.

Италия е решена да намали дълга си и да запази дефицита под контрол, казва Триа. Финансовият министър добави, че се надява на икономически ръст през следващите две или три години, въпреки прогнозите за противното.

Разходване

Той призна, че в правителството има различия в мненията за това как да се подходи към разходите през тази година. Популистката коалиция в крайна сметка се съгласи да намали целта за дефицита до 2,04% от БВП за 2019 г., след като ЕС отхвърли първоначалната цел за 2,4%.

"Бях на мнение, че трябва да поддържаме по-ограничен дефицит", казва Триа. "Тогава икономическата ситуация се влоши в Европа и в Италия."

Италианското правителство е узряло и разбира условията, необходими за постигане на съгласие с ЕС относно бюджета, а конфликтът между двете страни е решен "за сега", според Триа.

В медийното пространство се обсъждаше възможността финансовият министър да подаде оставка, но той отхвърля този слух.

Запитан какво го държи буден през нощта, Триа казва, че това е нивото на безработица в страната, което е 10,5% през ноември, далеч над 7,9% за еврозоната като цяло.