Италианската банкова асоциация (Italian Banking Association) обяви, че банките са готови да пилотират цифрово евро. Асоциацията е съставена от над 700 италиански банкови институции и има желанието да спомогне за ускоряване прилагането на цифрова валута, подкрепена от Европейската централна банка (ЕЦБ) чрез участие в свързани проекти. Миналата година асоциацията създаде работна група за изследване на цифрови активи, пише Yahoo Finance.

Групата заяви, че приоритет е необходимостта рамката за цифрова валута да бъде изцяло съобразена с регламентите на ЕС, за да спечели доверието на обществеността и заяви още, че банките ще играят критична роля в поддържането на това доверие. "Паричната стабилност и съответствието с европейската регулаторна рамка трябва да бъдат приоритет".

Според асоциацията цифровата валута на централната банка (CBDC) би довела до бъдещи иновации в традиционната банкова система като P2P транзакции, транзакции между машини и възможност за управление на валутния и лихвения риск благодарение на програмируемите възможности на цифрови валути.

Европейската централна банка е готова да разработи дигитална валута

Европейската централна банка е готова да разработи дигитална валута

Ако частният сектор не успее да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини

"Програмируема цифрова валута е иновация във финансовата сфера, способна да доведе до дълбока революция на парите и обмена. Това е трансформация, която може да носи значителна потенциална добавена стойност, особено по отношение на ефективността на оперативните и управленските процеси ", се казва в съобщението.

Италия не е първата, която заявява, че иска да експериментира с цифрово евро. По-рано тази година централната банка на Франция също заяви, че иска да експериментира с CBDC. Холандската централна банка също обяви, че страната й е готова да изпробва цифрово евро.

Ръководителят на централната банка на Германия Йенс Вайдман обаче, още миналата година предупреди, че CBDC може да дестабилизира финансовите системи. Но по-късно през годината Асоциацията на германските се застъпи за програмируемо цифрово евро.

Миналата 2019 г. EЦБ заяви, че e cĸлoннa дa paзpaбoти cвoя дигитaлнa вaлyтa, aĸo чacтният ceĸтop нe ycпee дa нaпpaви тpaнcгpaничнитe плaщaния пo-бъpзи и пo-eвтини.

Няколко от най-големите банки в света са готови да пуснат своя дигитална валута

Няколко от най-големите банки в света са готови да пуснат своя дигитална валута

Тя ще бъде използвана за разплащания между тях, като ще намали значително времето и разходите