Европейската централна банка (ЕЦБ) е склонна да разработи своя дигитална валута, ако частният сектор не успее да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини, показва доклад на институцията, цитиран от Bloomberg.

В него ЕЦБ посочва, че технологичните иновации бързо променят начина, по който домакинствата извършват покупки, като се отбелязва и намаляващата употреба на кеш. Централната банка наблюдава ситуацията и е готова да предприеме мерки, ако е нужно.

"Ако усилията на индустрията не постигнат разработването на иновативно и ефективно паневропейско решение за плащания, на социалната нужда за него може да бъде отговорено чрез пускането" на дигитална валута от централната банка, според документа. Такава валута "ще гарантира, че всички потребители, принципно, ще имат достъп до евтин и лесен метод за плащане".

Документът не подсказва, че разработването на подобна дигитална валута ще се случи скоро.

Миналата седмица Беноа Кьоре, член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви, че Европа трябва да се отърве от зависимостта си от международните доставчици на платежни услуги.

Той посочи, че Европейската централна банка изучава възможностите пред представянето на дигитална валута. Наскоро институцията въведе и система за незабавно разплащане за трансакции между банки, наречена TIPS. Банките обаче не бързат с приемането ѝ.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домровскис заяви, че Европа се цели към панконтинентална система за моментални разплащания до края на 2021 г.

Според Кьоре зависимостта от чуждестранни доставчици на услуги по плащания представлява проблем, тъй като блокът няма властта да ги регулира.