Няколко от най-големите банки в света ще вложат около $50 милиона в създаването на система за дигитални пари, която ще използва блокчейн технология, за да улеснят финансовите трансакции помежду си, пише Reuters, цитирайки свои източници. Проектът бе първоначално предложен от швейцарската UBS Group AG и британския стартъп Clearmatics през 2015 г.

Банките, които ще инвестират в създаването на компанията Fnality, която ще управлява проекта, са около дузина, но техните имена не са ясни. Очаква се системата да заработи през 2020 година.

Сред банките, които по-рано са съобщавали, че работят по ранните фази на проекта, са UBS, Banco Santander, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp, Credit Suisse Group AG, Barclays, HSBC и Deutsche Bank.

Reuters е получила коментар единствено от Barclays, които потвърждават, че участват в проекта, както и че фазата по проучване и разработка е към своя край.Блокчейн е технологията, която стои зад криптовалутите bitcoin и други. Банките и други финансови институции инвестираха милиони долари в разработка и проби, като крайната цел е да я използват, за да намалят своите разходи и да ускорят тежкия процес по международни разплащания и други.

Досега са въведени няколко проекта, но Utility Settlement Coin (USC) е най-амбициозният сред тях. Той ще включва и дигитален паричен еквивалент на фиатните валути като долар и евро и ще бъде подкрепен с кеша, притежаван от централните банки.

През февруари JPMorgan Chase & Co съобщи, че е създала дигиталната валута JPM Coin, която се използва за мигновени трансфери на средства между институционални сметки.

Шефът на МВФ: Централните банки по света може да пуснат собствени дигитални валути

Шефът на МВФ: Централните банки по света може да пуснат собствени дигитални валути

За предимствата на тази стъпка според Кристин Лагард