Шест от най-големите световни банки се съюзяват в създаването на нова дигитална валута, предават американски медии. Целта е тя да се ползва за извършването на финансови транзакции през блокчейн - технологията, която стои зад bitcoin.

Обединението включва Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street. Те ще работят по "сетълмент монетата", създадена от швейцарската UBS с цел да направи финансовите пазари по-ефективни. Очаква се системата да заработи от края на 2018 г.

Блокчейн технологията е сложна серия алгоритми, която позволява криптовалутите, включително биткойн, да бъдат търгувани през интернет без нуждата от централна счетоводна книга. Първоначално банките бяха скептични заради опасения от измами, но сега вече проучват как могат да се възползват от технологията, за да забързат прехвърляването на средства и да освободят милиарди капитал.

"Сетълмент монетата" ще позволи на финансовите групи да се разплащат една с друга или да търгуват ценни книжа като облигации или акции без да се налага да чакат да се извършват традиционните трансфери на пари.

Вместо това те ще ползват дигиталните монети, намалявайки нужното време и цената.