Италия планира да създаде държавен фонд за подкрепа на структороопрделящи компании от нейната икономика, в условията на новата ера на национални интереси. Това съобщи CNBC, позовавайки се на изявление на министъра на предприятията на страната Адолфо Урсо.

Когато в началото на 2020 г. се разрази пандемията от Covid, много европейски страни не можаха да получат достатъчни количества маски и други предпазни средства, които се произвеждаха в Азия. При това мултинационални корпорации, чиито вериги за доставки бяха разпръснати по цял свят, изпитваха проблеми при поддържане функционирането на предприятията си - в резултат на това, много продукти поскъпнаха.

В тази връзка, италианският министр обяви създаването на публично-частен фонд, който ще се стреми да консолидира стратегически важни за страната вериги за доставки в областта на суровините и енергоносителите.

Дипломатически източник от Италия е потвърди пред CNBC, че само компании с висок потенциал или системно важни фирми ще могат да получат финансиране от този фонд. Източникт е добавил, че утвърждаването от парламента на плана за създаване на новия фонд се очаква да стане до края на годината.

По-рано през май Ирландия обяви намерението си да създаде фонд за национално благосъстояне през 2024 г. Той ще бъде финансиран за сметка на т.нар. непредвидени данъчни приходи и ще е предназначн за използван за дългосрочни разходи, като пенсии и инфраструктура.

Франция, която е втората по големина икономика в еврозоната (след Германия), също този месец, представи план за създаване на инвестиционен фонд, предназначен да осигури на страната основните метали. Необходимостта от такъв фонд се обосновава с излезлите наяве прексъвания на веригите за доставки по време на пандемията и с войната в Украйна.

Какви суми за газ от Азербайджан плащат България, Гърция и Италия

Какви суми за газ от Азербайджан плащат България, Гърция и Италия

Страните смятат още да увеличат доставките на синьо гориво