През януари тази година България, Гърция и Италия са платили общо 1 милиарда евро за закупуване на природен газ от Азербайджан, съобщи Интерфакс-Азербайджан, позовавайки се на данни на Евростат.

А през януари миналата година, общата стойност на вноса на газ от Азербайджан от страните от ЕС възлиза на 887 млн. евро, докато през декември 2022 г., тя е почти 1,19 млрд. евро.

Ръстът на разходите общо на Гърция, България и Италия за закупуване на газ от Азербайджан за януари на годишна база се увеличава с 13,5%, но спрямо декември миналата година, за януари има спад с 15,4%.

За цялата изминала 2022 г., Италия, Гърция и България са платили общо 15,6 милиарда евро за покупки на азербайджански газ, сочат данните на Евростат.

Така доставките на газ от Азербайджан за Европа във физическо изражение са се увеличили с 39% през миналата година спрямо предходната 2021 г. до 11,4 милиарда кубически метра.

Азербайджан потвърди: Ще изнесе близо 50% повече газ за Европа през 2023 година

Азербайджан потвърди: Ще изнесе близо 50% повече газ за Европа през 2023 година

Половината от доставките на газ от страната са за Европа

Освен това, Баку планира да удвои спрямо посочения обем, износа си за Европа до 2027 година.

Сърбия също планира да организира доставки на газ от Азербайджан.

По време на посещението си в Азербайджан в края на януари, унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че Унгария, Румъния, България и Словакия са поискали от Европейската комисия да инвестира в изграждането на инфраструктура за увеличаване на доставките на азербайджански газ, припомня медията.

А Италия, която беше един от най-големите вносители на руски газ до преди година, сега възнамерява напълно да замени доставките от Руската федерация до 2025 г., включително чрез тръбопроводни доставки през Трансадриатическия газопровод от Азербайджан.

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Това стана чрез банката ВТБ (Азербайджан)