Азербайджан потвърди доставката на общо 12 милиарда кубични метра газ за ЕС през 2023 г., съобщи ДПА.

Страната ще изнесе общо 24 милиарда кубични метра газ през 2023 г., като половината от този обем ще отиде за Европа, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев по държавната телевизия.

Миналата година, а и за предишен период бяха доставяни годишно за страните от ЕС около 8,1 милиарда кубични метра природен газ годишно.

Ще припомним, че през юли 2022 г. председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Алиев подписаха съответната декларация за намерения за газови доставки. А на 1 октомври миналата година в София, в присъствието на председателя на ЕК, българския държавен глава и още трима президенти и двама премиери, беше открита официално газовата връзка с Гърция.

Считано от 2027 г., намеренията са най-малко 20 милиарда кубични метра азербайджански газ да бъдат доставяни годишно за Европа.

По дупите на Алиев, Азербайджан е изнесъл общо 22 милиарда кубични метра газ в чужбина миналата година. Същевременно страната е внесла 200 до 300 милиона кубични метра газ от руската държавна компания "Газпром" за собствени нужди.

Официално - газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация на 1 октомври

Официално - газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация на 1 октомври

Забавянията са компенсирани, каза регионалният министър