Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция - България. Това каза на брифинг в Министерски съвет днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той показа самия документ и отбеляза, че "заслугата за получаването на този акт е на целия служебен кабинет", като се има предвид голямото забавяне преди.

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

Арх. Шишков припомни, че от първия ден на мандата на служебното правителство са започнали разговори със строителя на газовата връзка. "Успяхме да компенсираме всички забавяния, да направим така, че обектът да бъде завършен. Помогнахме за съставяне на документацията", каза регионалният министър.

Министерски съвет на днешното си заседание реши с над 406 млн. лв. от бюджета на МРРБ да се финансират 234 общински проекта, информира още министър Шишков. От тях близо 127 млн. лв. ще се вложат във ВиК обекти, 234 млн. лв. - в общински пътища, а 46 млн. лв. - в ремонта на улична мрежа.

Финансирането, според новите критерии, ще се предоставя за един обект на всяка община по неин избор, като обаче е изискано наличие на проектна документация и разрешение за строеж.

Единственото отклонение от посоченото е за община Карлово, обърна внимание регионалният министър. За финансиране там са предложени два обекта - общинска пътна мрежа и ВиК обектите под нея. Така общината ще бъде подпомогната в преодоляването на последствията от проливните валежи в началото на месец септември, които причиниха сериозни щети.

По-конкретно, МРРБ ще предостави на всяка община половината от средствата за обектите, като местните администрации ще получат тези средства на две равни части - при подписване на споразуменията и в края на годината.

Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Очаква се решение за цената на газа за август