Великобритания е изправена пред "изгубено десетилетие" по отношение на растежа, ако не бъдат взети мерки за реализирането на повече инвестиции от страна на бизнеса и за привличането на работна ръка, предупреди Конфедерацията на британската индустрия, цитирана от Си Ен Ен.

Според анализа на организацията три четвърти от компаниите срещат затруднения да открият търсените кадри. Затова конфедерацията призовава за по-гъвкава имиграционна система и данъчни облекчения.

Нови данни на Острова: британците вече смятат Брекзит за грешка

Нови данни на Острова: британците вече смятат Брекзит за грешка

Мнозинството британци вече смята, че Брекзит е бил грешка, а всеки пети от гласувалите за напускането на ЕС признава, че е сбъркал

"Великобритания е в стагфлация - с растяща инфлация, негативен растеж, намаляваща продуктивност и намаляващи инвестиции", заяви директорът на организацията Тони Данкър, според когото фирмите виждат възможности за развитие, но не са достатъчно уверени да ги последват и затова се очертава да поставят на пауза инвестициите си през 2023 г.

Великобритания е единствената страна от Г-7, която не се е възстановила напълно от пандемията, а скокът на цените на тока и на основни храни доведоха до 41-годишен връх на инфлацията през октомври. Стачките стават все по-масови на фона на поскъпващия живот и най-голямото намаляване на покупателната способност от две десетилетия, отбелязва Си Ен Ен.

Щети след Брекзит: Париж измести Лондон като най-голям фондов пазар в Европа

Щети след Брекзит: Градът, който измести Лондон като най-голям фондов пазар в Европа

Великобритания отстъпи короната си на най-голям пазар на акции на Стария континент

Така Конфедерацията на британската индустрия очаква свиване на икономиката с 0,4% в сравнение с по-ранното очакване от 1% ръст. Нивата от преди пандемията пък ще бъдат достигнати едва през втората четвърт на 2024 г. На този фон инфлацията ще намалее, но ще остане над заложената от Bank of England цел от 2% и това ще повлияе на разходите на домакинствата през цялата година.

Даже и в края на 2024 г. фирмите на Острова се очаква да правят по-малко инвестиции в сравнение с периода преди COVID-19. Водещият икономист на конфедерацията Алпеш Палея коментира, че е обезпокоително, че "дългосрочната слабост при продуктивността и инвестициите изглежда се задържа като тенденция във времето (...) което не вещае добро за стандарта на живота и способностите на икономиката да расте дългосрочно".

Затова и от организацията настояват за постоянни данъчни облекчения, които според тях ще доведат до допълнителни 50 млрд. паунда капиталови инвестиции годишно до края на десетилетието.