Изчислена в щатски долари, общата пазарна капитализация на листнатите в Париж компании изпревари тази в Лондон. Това показва индекс, съставен от Bloomberg. Така Великобритания отстъпи короната си на най-голям пазар на акции в Европа на Франция, тъй като опасенията за икономическия растеж натежават върху активите на Великобритания.

От друга страна облекчаването на анти-Covid правилата в Китай подкрепя акциите на френските компании за луксозни стоки.

Париж има план да направи 40% от жилищата в града достъпни за хора с нисък доход

Европейската столица с едни от най-скъпите жилища има план да направи 40% от домовете достъпни за хора с нисък доход

Проблемът, който градът смята да реши, е безспорен

Цените на акциите на фокусираните върху вътрешния пазар компании в Обединеното кралство се сринаха тази година, докато книжата на френските производители на луксозни стоки като LVMH SE и собственика на Gucci Kering SA наскоро бяха подкрепени от оптимизма относно потенциалното облекчаване на политиката на Китай за нулев Covid.

Валутните движения също са работили в полза на Париж. Минибюджетът на бившия британски министър-председател Лиз Тръс и последвалата буря на финансовите пазари в Обединеното кралство сринаха стойността на паунда спрямо зелените пари до най-ниското ниво от 1985 година.

Британските компании със средна капитализация бяха буквално смазани тази година заради прогнозите, че бюджетите на британските домакинства ще се окажат под по-силен натиск в сравнение с други страни в Европа, а собствениците на жилища във Великобритания са изправени пред скок в лихвените плащания предвид масовото отпускане на ипотечни заеми с гъвкав лихвен процент в страната.

В рамките на около три седмици след като Лиз Тръс стана министър-председател, пазарите на акции и облигации в Обединеното кралство загубиха обща стойност за приблизително $500 милиарда, като доверието на инвеститорите беше разклатено от минибюджета.

Разликата в пазарната капитализация между британския и френския фондов пазар се топи, откакто британците гласуваха да напуснат Европейския съюз през 2016 година, когато беше около $1,5 тилиона. Днес британските акции се оценяват на около $2,821 трилиона, а френските - на около $2,823 трилиона.

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Новият министър-председател на Великобритания ще стъпи днес официално в длъжност