Един от най-скъпите градове в света за живеене, според различни класации, иска да бъде модел за подражание по отношение на политиките за достъпност на жилищата.

Миналата година френската столица Париж успя да направи така, че 25% от жилищата да бъдат достъпни за хора с по-ниски доходи. Сега си поставя за цел да вдигне това ниво до 40% до 2035 г., пише Bloomberg.

Това означава значително увеличение на обществените жилища, така че домовете за наематели с ниски доходи съставляват 30% от всички жилища, както дял от 10% жилища на пазара, които да се предлагат под пазарните цени за наематели със средни доходи. Това обяви парижкият комисар по жилищни политики Иън Бросат.

Това е амбициозна визия, имайки предвид мащаба на предизвикателството. През последните 20 години наемите продължават да се покачват. Под управление на властите е само централното ядро ​​с 2,1 милиона жители на 14-милионната зона в столицата на Париж.

Виси и друг проблем: как да се намери място за хиляди нови обществени жилища в добре уплътнената градска зона. Според Бросат част от решението ще бъде "използването офиси, паркинги и хотели, които днес са остарели", каза той. Те ще бъдат преустроени от публична компания, която скоро ще бъде създадена специално, за да трансформира бивши търговски площи в жилища.

Офис пространството засега не е така необходимо, поради продължаващата популярност на т.нар. хоум офис. Освен това на нови офис комплекси ще бъде отказано разрешение за реализиране на строеж, ако не предвиждат пространство за апартаменти в сградата. Домовете в новите офиси биха могли да приютят служители, работещи за компаниите, настанени в сградата, предположи Бросат.

Проблемът, който Париж смята да реши, е безспорен. Въпреки, че рязко покачване на наемите в Париж се забавиха до скромните 0,8% през 2021 г., средната стойност от 1200 евро наем за апартамент от 50 квадратни метра е извън възможностите на мнозина. В резултат на това 10 000 парижани са напускали града всяка година през последното десетилетие.

Трябва да се предприемат действия, ако градът не иска да стане недостъпен за никого, освен за богаташите, смята Бросат. "Дали да превърнем Париж в град, който ще бъде цитадела само за привилегированите? Или искаме да направим Париж град, който позволява на хората да живеят там? Това е избор, който трябва да направим.Но той ще дойде на голяма цена".