Китай е изнесъл 1,12 милиона тона горива миналия месец, което е рекордно увеличение от 97,4% спрямо предходната година, показват данни от митниците, цитирани от Reuters.

По-големият износ идва на фона на увеличените квоти за износ на горива, след като вътрешно търсененамаля. Новите квоти увеличиха износа на дизелово гориво с почти 52%, спрямо август 2021 г. до 830 000 тона.

Според очакванията новите квоти, издадени през юни и юли, увеличат значително износа на гориво през август, като общият износ на бензин, дизел и реактивно гориво вероятно ще достигне между 2,4 и 2,6 милиона тона, според доклад на Reuters.

Китай би могъл да облекчи недостига на дизел в Европа

Китай би могъл да облекчи недостига на дизел в Европа

Особено след като спрат дизеловите доставки от Русия

Износът на горива за цялата година обаче се очаква да бъде много по-нисък, в сравнение с този през 2021 г., заради по-малките експортни квоти. Ако трябва да се говори в цифри износът на гориво през 2022 г. се очаква да бъде с 40% по-нисък от износа на гориво през 2021 г.

Данните за първите осем месеца на годината показват над 30% спад на износа на бензин и 78,3% спад на износа на дизелово гориво. Износът на реактивно гориво се е увеличил с 4,4% между януари и август.

Китай е единствената страна в света с толкова голям капацитет за рафиниране, че да може да увеличи значително производството на дизел, но квотите за износ са под контрол от Пекин, което ограничава способността на страната да използва този капацитет, за да облекчи глобалния недостиг на дизел.

"Китай има силата да промени глобалния дизелов пазар", написа главният икономист на Vortexa Дейвид Уех в края на август.