Даже и през Голямата депресия половината от малкия бизнес в САЩ не стигна до фалит, припомнят от Zero Hedge. Това обаче може да се случи в настоящата пандемия, сочи ново изследване.

Нещо повече - подобен апокалиптичен сценарий може да настъпи още преди края на годината, благодарение на мерките за затваряне на икономиката, показва анализаторската компания Alignable. Тя е анкетирала почти 10 хил. малки компании, като в 48% от случаите прогнозата е за трайно преустановяване на дейност до Нова година.

При това промяната е негативна, тъй като при предишното издание на проучването, осъществено преди два месеца, "само" 42% от анкетираните малки бизнеси очакваха скорошно преустановяване на дейността си. Причината за влошаването на картината е фактът, че през есента броят на случаите на коронавирус нараснаха и мерките в някои региони на страната се затегнаха.

Безработица над 30%: Къде по света тя е най-висока и къде е България?

Безработица над 30%: Къде по света тя е най-висока и къде е България?

Ефектът от пандемията

Това подтикна още повече хора да преминат към онлайн форма на пазаруване, което увеличи финансовия натиск върху физическите обекти.

"Коронавирусът надигна грозната си глава отново", посочва един от анкетираните собственици. "Аз имам фирма за кетъринг и през целия ноември нямахме абсолютно никаква работа. Клиентите ми отмениха и повечето поръчки за декември. Работих толкова усилено, за да изградя бизнеса си през последните 14 години, а сега дейността ми се сви над пет пъти. Това е унищожително за всяка компания."

Затова и през миналата седмица отново ставаме свидетели на увеличаването на броя на безработните. Той надхвърли 853 хил. души, което е значително над предходната седмица, когато той беше 716 хил. души - число, което пък беше ревизирано нагоре, въпреки че прогнозите бяха за 730 хил.

"Важно е да се има предвид, че много американци вече са безработни от толкова дълго време, че повече нямат право на обезщетения за безботица", пише Майкъл Снайдер от блога The Economic Collapse. "Със задълбочаването на икономическата депресия, все по-голям брой хора ще стават изключително отчаяни."

Великобритания е изправена пред невиждана скоро младежка безработица

Великобритания е изправена пред невиждана скоро младежка безработица

Подпомогнатите през пролетта служители на Острова сега се съкращават