Британските младежи и хората от малцинствата, чиито работни места бяха пощадени от правителствената програма за стимулиране на заплатите през пролетта, сега започват да губят работните си места, пише Bloomberg.

Около 25% от младите хора, които са били пуснати в принудителен отпуск, сега са загубили работата си, показва проучване на YouGov, изготвено за Resolution Foundation. Подобен е процентът на съкратените и при служителите, които са чернокожи, от азиатски произход или от малцинствените етнически работни групи.

Според данните едва една трета от пуснатите в принудителен отпуск младежи са успели да си намерят нова работа.

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Схемата започва от ноември и ще струва около 300 милиона паунда на месец

Докладът подчертава предизвикателствата пред правителството, след като управляващите се опитват да се борят с възраждането на инфекциите на коронавируса с локализирани ограничения, предотвратявайки същевременно нов скок в нивата на безработицата. Министърът на финансите Риши Сунак въведе нови мерки за помощи, които са по-малко щедри от предлаганите през пролетта. А безработицата вече нараства.

От всички заети работници около половината са се върнали на работа на пълен работен ден, докато една трета остават частично пуснати в принудителни отпуски. Една десета от всички към момента са безработни.

Констатациите в анализа показват, че през септември безработицата е достигнала до 7% и до 20% сред служителите между 18 и 24 години. А това означава, че Великобритания е изправена пред най-високата си младежка безработица от четири десетилетия.

"Истинската природа на британската криза при работната сила започва да се разкрива. Притеснителното е, че по-малко от половината от тези, които са загубили работата си по време на пандемията, са успели да си намерят нова работа оттогава", коментира Катлийн Хенехан, изследовател в Resolution Foundation.

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Великобритания губи $25 млрд. догодина без сделка за Брекзит

Джонсън трябва да реши какъв ще бъде неговият избор

Отделен доклад показа обаче, че въпреки високите нива на безработица, работодателите стават по-уверени в наемането през третото тримесечие. Проучване на британската Конфедерация за наемане и заетост (Recruitment and Employment Confederation - REC) показа, че работодателите са по-оптимистични в сравнение с предишния период, но въпреки това настроенията им са значително по-мрачни, отколкото в началото на годината, преди вирусът да удари световната икономика.

"Големият тест сега е да се гарантира, че това възстановяване на работните места може да продължи, след като предприятията трябва да продължат да работят онлайн на фона на възобновяването на случаите на новия коронавирус", посочи Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC.

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Една от причините за това са недостатъчните инвестиции, заради несигурността породена от Брекзит