След като броят на болните от коронавирус в Европа започна да се увеличава, въпреки продължаващите мерки, и отново бяха въведени ограничения над пътуванията, включително и към България, възстановяването на стопанството в съюза започна да се забавя, предаде Zero Hedge, позовавайки се на Bloomberg Economics.

В проучването са включени "високочестотни" данни, т.е. измерители като използване на кредитни карти, пътуване и информация за местонахождението, а не стандартни макроикономически измерители.

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Какво се случи в икономиката през първите шест месеца и какво ни чака през следващите

Забравете V-образното възстановяване. Картинката не е толкова розова, колкото ни се представя

"През първите две седмици на август икономическата активност в страните, в които броят на случаите расте, се понижи", посочват от Bloomberg Economics. "Сред тях са Италия, Франция и Испания, а в Германия, Швеция и Норвегия възстановяването остава забавено. Великобритания, САЩ и Канада все още са значително под "нормалните" нива на икономическа активност, но постепенно догонват европейските страни, които се възстановяват по-бързо."

Анализът на данните показва, че възстановяването е започнало да се забавя от миналия месец, като вече се оформя плато. Индексът Citi Macro World Surprise, който се срина между края на март и началото на май, след което отново се изстреля, отново тръгна надолу от средата на август.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза