Водещите страни-производителки на петрол Саудитска Арабия и Кувейт дадоха най-категоричната досега заявка за продължаване на споразумението в рамките на ОПЕК за ограничаване на добива на петрол. Нефтеният картел трябва да проведе среща през май, за да вземе окончателно решение. Заради слабия ръст на цената на "черното злато" удължаване на сделката не би била изненада.

Вторият най-голям производител на петрол, член на ОПЕК - Ирак, обаче днес даде знак, че ще поиска да бъде освободена от ограничението. В интервю за Reuters лидерът на управляващата шийтска коалиция Амар ал-Хаким потвърди, че страната обмисля подобно искане.

От думите му стана ясно, че официален Багдад може да поиска подобно привилигеровано отношение заради битката с терористичната организация "Ислямска държава". Изключение от общото правило за ограничаване на добива ще позволи на Ирак да повиши приходите си и да използва средствата в борбата с терористите.

Ирак е добивала по 4.464 милиона барела на ден през март т.г. - спад с около 300 000 барела дневно преди 1 януари 2017 г., когато ограничението влезе в сила.

Въпреки това Амар ал-Хаким заяви, че държавата подкрепя намалянето на добива с цел повишаване на цените на международния пазар.

Ресорните министри на Саудитска Арабия и Кувейт заявиха още днес, че консенсус най-вероятно ще бъде постигнат за удължаване на сделката. И че Русия, която не е член на ОПЕК, също ще се включи в договорката. Срещата ще се проведе на 25 май.

Цената на петрола слабо се възстановява. Пазарът остава презадоволен

Цената на петрола слабо се възстановява. Пазарът остава презадоволен

Сутринта Brent се продава по $53,12, а WTI - по $50,58 за барел