Заради проблемите на все повече домакинства, местните власти на много места в САЩ въведоха забрани за изгонването на наемателите, а вече настъпва срока за първото плащане на наемите откакто страната е в извънредно положение. Има обаче един проблем - отново заради кризата, много домакинства и бизнеси не искат и/или не могат да плащат задълженията си.

"Най-тежкото нещо е, че никой не знае колко ще получи и колко ще се задълбочи положението", каза Уили Уолкър, главният изпълнителен директор на компанията за отдаване на имоти под наем Walker & Dunlop, пред Bloomberg. "Това влудява всички."

По този начин регулациите поставят в несигурност пазар за общо над 81 млрд. долара месечно, посочват от Zero Hedge. Наемите на жилища са на стойност 22 млрд. долара, а според някои анализатори може да са необходими парични инжекции от над 12 млрд. долара, за да могат затруднените домакинства да си плащат наемите.

Цената на имотния балон: 25% от американците дават над 50% от средствата си за наем

Цената на имотния балон: 25% от американците дават над 50% от средствата си за наем

При най-бедните делът на обремените е цели 72%

Затрудненията обаче обхващат и търговските наематели, които сигурно рано или късно ще си получат средствата, но заради фалитите на прогресивно повече бизнеси те са изправени пред срив на постъпленията, докато откриването на нови наематели се превръща в невъзможна задача, особено в контекста на извънредното положение.

"Ако наемателите спрат да плащат, в някой момент собствениците ще са неспособни да плащат комуналните услуги", каза главният изпълнителен директор на RXR Realty Скот Решлър. "Общините спират да получават данъци върху имотите, а банките - плащанията по ипотеките и се изправят пред вълна от необслужвани кредити."

Кредитите само в сферата на жилищните компании в САЩ възлизат на над 1,5 трлн. долара, а финансовите институции вече са в преговори за разсрочване с потенциално затруднените платци, именно за да не се стигне до масови фалити по кредитите.