Въздействието на Brexit върху икономиката на Великобритания ще бъде по-лошо от това, причинено от пандемията. Това подчерта председателят на фискалния надзорен орган на Обединеното кралство - Ричард Хюз, цитиран от медиите на Острова.

Според Службата за бюджетна отговорност на страната (OBR) - "напускането на ЕС ще намали дългосрочно БВП с около 4%. А това е мярката за размера на икономиката", коментира Хюз пред BBC. Според него производството също ще бъде намалено - с още поне 2%.

По отношение на инфлацията, прогнозите сочат, че тя вероятно ще достигне 4,4%, като не е изключено да удари най-високия връх, наблюдаван в Обединеното кралство от три десетилетия насам.

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Великобритания страда от остър недостиг на строителни работници след Брекзит

Междувременно разхлабването на мерките около пандемията увеличи търсенето на имоти в Обединението кралство

Брекзит засегна и много наши сънародници

След 1 юли тази година около 300 000 българи получиха разрешение да живеят, да работят и да умат във Великобритания. На над 15 000 обаче беше отказано. До масова депортация към България все пак не се стигна, но пък много наши сънародници предпочетоха доброволно да се завърнат у нас или да се преместят в друга страна от ЕС. Значително намалява и бройката на желаещите тепърва да учат и работят на Острова.

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

Британските спедитори с ужас наблюдават как шофьорите им се разбягват. "Всичко е заради Брекзита." Много източноевропейски тираджии вече не се чувстват добре дошли на Острова, а и работата вече е много по-сложна

От 1 октомври на пътуващите до Великобритания дори за туризъм българи вече е необходим международен паспорт, тъй като страната вече не признава българските лични карти. Промяната е част от новите имиграционни правила, които британските власти въвеждат, след като Обединеното кралство напусна ЕС и спря да спазва европейското право за свободно движение на хора. Изключение се прави само за сънародниците ни, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост. Те имат право да влизат с лична карта до края на 2025-а година.

Отношенията между ЕС и Великобритания се влошиха допълнително

Най-ожесточени към момента са отношенията между Обединеното кралство и Франция. Париж  заплашва Лондон да блокира британски кораби от някои пристанища следващата седмица, ако спорът за лицензите за риболов не бъде разрешен. Франция предупреди Великобритания да очаква и ограничение за доставките на енергия за Нормандските острови, ако не бъде постигнато адекватно споразумение за търговия.

Intel се отказа от строеж на фабрика във Великобритания след Брекзит

Intel се отказа от строеж на фабрика във Великобритания след Брекзит

Те смятат да увеличат производството си на фона на глобалния недостиг на чипове

Последиците от Брекзит нанасят по-големи щети на Великобритания, отколкото на Европейския съюз. Недостигът на работна ръка и енергийната криза причиниха сериозни поражения на страната и въпреки че британските власти се опитват да убедят населението, че причина за това е пандемията, все повече хора виждат, че разводът с ЕС допълнително е усложнил кризата.

Колкото и зле да изглежда ситуацията след Брекзит обаче, Лондон продължава да вижда проблемите в ЕС, а не в себе си.