Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) прогнозира между 3,5 и 5,5% спад на брутния вътрешен продукт на страната в зависимост от сценариите за това как ще се разрази втората вълна на новия коронавирус.

Прогнозата е на база резултатите от първото и второто тримесечие; отчетените вече от статистиката резултати за юли и август; наблюдения върху поръчките в компаниите до края на годината и техните бизнес планове. Това посочи пред БНР председателят на асоциацията Васил Велев.

БНБ прогнозира срив на икономиката между 3,2% и 8%

БНБ прогнозира срив на икономиката между 3,2% и 8%

Инфлацията ще се срине до 0,3% за 2020, според институцията

По думите му въпреки че очакванията са били дори по-тежки, това е много голям спад на БВП, който няма да бъде компенсиран през 2021 година.

Според Велев възстановяването от кризата ще бъде бавно, като икономиката на страната на практика ще пропусне две години - плановете от 2020-а ще могат да бъдат реализирани през 2022 година.

"Бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката", добави Велев.

Икономист: Може да ни очаква нов спад на БВП в Европа през четвъртото тримесечие

Икономист: Може да ни очаква нов спад на БВП в Европа през четвъртото тримесечие

Причината са затварянията на икономиката