Въпреки че Световната здравна организация препоръча правителствата да преустановят затварянето на икономиките, подобни мерки все още се взимат на локално равнище в много европейски страни. Това не вещае добро представяне през последното тримесечие на годината, предупреждава Кристоф Баро в нов пост, публикуван от Zero Hedge.

Икономистът припомня, че във Франция метрополните зони на Лил, Лион, Гренобъл и Сент Етиен се присъединиха към Париж и затвориха отново баровете, но не и ресторантите. Последните обаче трябва да отговорят на строги регулации.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

След като в петък миналата седмица броят на новите случаи достигна рекордните 20 хил., подобна съдба може да имат и Тулуза и Монпелие.

Подобно е положението в Испания, където "регионът Мадрид удължи ограниченията върху пътуването в четири квартрала, които не бяха обхванати от националното извънредно положение предишния ден. Техните жители нямат право да излизат от вкъщи, освен за жизненонеобходими дейности като ходене на работа, училище или в болница."

В Нидерландия властите отчетоха 6,5 хил. нови случая и властите предупредиха, че ще бъдат принудени да вземат строги мерки отново, предаде Daily Mail.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

"В резултат на всичко това, очаквам европейските страни да преминат през свиване на БВП през четвъртото тримесечие", пише Баро. "Това е особено вярно за онези от тях, които вече бяха изправени пред контракция през септември - Франция и Испания. Понижаването на индекса на мениджърските поръчки е в унисон с данните за хотелиерския сектор, които следя, говорещи за свиване от август насам."