Правителството на Казахстан е отправило предложение на държавни корпорации на Китай да подпишат договор за доставка на казахстанско зърно и маслодайни култури в размер на до 3 млн. тона. Както пише агенция "АПК Новости", документът може да бъде подписан от националната компания на Казахстан "Продкорпорация" и съответните държавни компании на Китай.

"Да, има такова предложение. Сега работим по този въпрос, по това какво ще направим, за да стигнем до него. Все пак 3 милиона тона е голям обем. Това е една трета от общия обем на произведеното зърно в Казахстан", коментират от "Продкорпорация".

След като ArcelorMittal напусна Казахстан: Китайска компания ще строи там завод за $1,5 милиарда

След като ArcelorMittal напусна Казахстан: Китайска компания ще строи там завод за $1,5 милиарда

Предвижда се заводът да е готов до края на 2028 година

По данни на Националното статистическо бюро на Казахстан, обемът на износа на пшеница от Казахстан за за първите 4 месеца на годината е намалял с повече от 30% на годишна база. Намалението на доставките е за много страни, включително за Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Туркменистан и Италия. Единствено Китай обаче увеличи покупките на казахстанско зърно 2,6 пъти, като те нараснаха до над 200 хил. тона.

Междувременно, казахстанското правителство продължава да работи за увеличаване на доставките на месо от Казахстан за Китай. Заявява се готовност за увеличаване на доставките на говеждо месо до 500 хил. тона.

В същото време, казахстанската страна е обърнала внимание на китайските си колеги за наличието на "бариери" от страна на Китай, които възпрепятстват пълноценния износ на селскостопански продукти от Казахстан за Китай, и че тези въпроси се налага да бъдат решени.

Наистина ли икономическият ръст на Казахстан може да надмине китайския

Наистина ли икономическият ръст на Казахстан може да надмине китайския

Прогнозите на правителството и на анализаторите се разминават съществено