Властите на Казахстан и китайската компания China Nonferrous Metal Mining подписаха споразумение за строителство в страната на завод за топене на мед, като по предварителни разценки инвестицията ще е за 1,5 млрд. долара, съобщават от казахстанското правителство.

"Премиерът на Република Казахстан Олжас Бектенов и председателят на Съвета на директорите на China Nonferrous Metal Mining Co. Ltd. Си Джънпин обсъдиха сътрудничеството в областта на медната промишленост. Резултатът от срещата беше подписването в присъствието на министър-председателя на споразумение за строителство на завод за топене на мед с капацитет 300 хил. тона мед годишно.

Китай ще инвестира в проекти за литий в Казахстан

Китай ще инвестира в проекти за литий в Казахстан

Скоро една от най-големите китайски компании от сектора започва проучване в Казахстан

Споразумението по-конкретно е подписано между KAZ Minerals Smelting, която компания е възложител на проекта, компанията за доставка на проектантски услуги и на технологично оборудване China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering and Construction Co. Ltd (NFC), както и ТОО NFC Kazakhstan - изпълнител на строителните работи", се казва в съобщението.

Заводът ще бъде построен в източната част на страната. Източникът на суровината ще бъде меден концентрат от минно-обогатителните комплекси "Бозшакол" и "Актогай", както и от обогатителните фабрики "Востокцветмет". "След построяването на завода ще бъде създаден клъстер, съчетаващ една от най-големите медни мини в света и модерно производство за топене на мед. Проектът, чиято предварителна стойност е 1,5 млрд. долара, ще създаде повече от 1000 нови работни места.

Планира се заводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2028 г. Високотехнологичното предприятие ще бъде най-голямото в страната. Прилаганите технологии в областта на производството ще отговарят на световните екологични стандарти", се казва в предварителната информация за проекта.

Американския бизнес измества руския от жп сектора на Казахстан

Американския бизнес измества руския от жп сектора на Казахстан

Wabtec изкупи от руския съсобстветик локомотивен завод

Отбелязва се също, че предприятието ще задоволи необходимостта на вътрешния пазар за преработката на медсъдържащи суровини и катодна мед, която има широко приложение в електроенергетиката, машиностроенето и други промишлени сектори.

Ще припомним, че в края на миналата година стана известно, че свeтoвният лидep в мeтaлypтиятa АrсеlоrМіttаl е пoиcĸaл 3,5 милиapдa дoлapa зa aĸтивтe cи в Kaзaxcтaн, нo цeнaтa нa cдeлĸaтa e нaмaлeнa дo 286 милиoнa дoлapa, т.e. пo-мaлĸo oт 10% oт пъpвoнaчaлнo пoиcĸaнaтa цeнa, cпopeд мaтepиaли oт Mиниcтepcтвoтo нa пpoмишлeнocттa и cтpoитeлcтвoтo нa Kaзaxcтaн. Според официалнта информация тогава, ĸaзaxcтaнcĸият дъpжaвeн фoнд зa пpeĸи инвecтиции Qаzаqѕtаn Іnvеѕtmеnt Соrроrаtіоn (QІС) e ĸyпил 100% oт aĸциитe нa "ApceлopMиттaл Teмиpтay" зa 286 млн. дoлapa.

ArcelorMittal продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Световният лидер в металургията продава бизнеса си в Казахстан - за 10% от първоначалната цена

Оценката на активите, направена от продавача и купувача драстично се размина, но сделката все пак е факт