Американската компания Wabtec придоби 50% дял в завода за сглобяване на локомотиви LKZ в Казахстан за 81 милиона долара. Така Wabtec стана едноличен собственик на предприятието, се казва във финансовите отчети на компанията, пише Интерфакс.

"Придобихме останалите 50% от акциите на нашето съвместно предприятие LKZ в Казахстан в края на четвъртото тримесечие на 2023 година. Покупната цена е 81 милиона долара", се казва в документа.

Преди това казахстанския завод LKZ принадлежеше на паритетни начала на Wabtec и руския холдинг "Трансмашхолдинг".

LKZ произвежда локомотиви от серията Evolution, които се използват в железниците на Киргизстан, Таджикистан, Украйна, Туркменистан и Азербайджан.

Американската Wabtec (Westinghouse Air Brake Technologies Corporation) работи в секторите на транспорта и логистиката.

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Кои са потенциалните доставчици на ядрени технологии за проекта

"Трансмашхолдинг" е най-големият производител на подвижен състав за железопътен транспорт в Руската федерация. Централата на компанията се намира в Москва, а международните подразделения са разположени в Египет, Беларус и Казахстан. Структурата на холдинга включва 12 производствени и монтажни предприятия в Русия и други страни по света, а компанията има дейност в общ 30 страни в света.

По време на посещението си в Съединените щати през септември 2023 г., президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обсъди перспективите за сътрудничество на страната в областта на железопътната инфраструктура с ръководителя на Wabtec Рафаел Сантана. Беше отбелязано тогава, че Wabtec ще инвестира 1 милиард долара в транспортната и логистичната инфраструктура на Казахстан.

Казахстан с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Бивша съветска република с готовност да предостави управлението на (почти) всичките си летища на инвеститори от ЕС

Двете най-големи летища в страната вече се управляват от чуждестранни холдинги