Два месеца след като не успя да постигне намаляване на санкциите от американския президент Доналд Тръмп, вождът на Северна Корея Ким Чен-ун пристигна в Русия в опит да получи помощ от Владимир Путин, пише Associated Press.

Засега няма знаци за финансова или хуманиратна криза в Северна Корея. Но наблюдатели посочват, че санкциите, които бяха затегнати през последните години, изтискват чуждестранните резерви на страната и Ким е отчаян в опитите си да намери свежа валута.

Русия, заедно с Китай, призова за отхлабване на тежките санкции, въпреки че и двете държави са членове на Съвета за сигурност на ООН, който одобри общо 11 пакета ограничения срещу Северна Корея от 2006 г. насам. Някои експерти посочват, че Ким ще поиска от Путин да надигне глас срещу санкциите, както и да прати хуманитарна помощ.

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи той. Заедно с Китай, Русия е малко вероятно да се опита открито да заобиколи санкциите, изправяйки се в дипломатически скандал срещу САЩ.

Анализатори посочват, че първата визита на севернокорейски лидер в Русия от 2011 г. насам може да е планирана далеч преди срещата през февруари между Ким и Тръмп във Виетнам.

Почти сигурно обаче е, че Ким ще поиска хуманирна помощ под формата на храна. През февруари посланикът на страната в ООН поиска спешна помощ, обвинявайки за недостига на храна лошото време и санкциите.

Анализаторът Чо Бонг-хюн от сеулския IBK Economic Research Institute изчислява, че Северна Корея се нуждае от над един милион тона храна, затова страната ще поиска от Русия няколко стотин тона царевица, брашно и други.

Най-вероятно ще бъде обсъден и въпросът със севернокорейските работници в Русия, които заради санкциите трябва да се върнат в страната до края на годината. Проблемът за Ким обаче е, че те са източник на чуждестранна валута. Затова е възможно Северна Корея да поиска те да останат с визи за туристическо посещение и да работят нелегално. През миналата година Южна Корея изчисли, че Северна Корея е изпратила около 50 000 работници в чужбина, основно в Китай и Русия. Голяма част от заплатите им се изземат от Пхенян.

Санкциите срещу Северна Корея включват забрана за износ на ключови продукти като въглища, текстил и морска храна, както и на внос на петрол.

Новите санкции засягат особено търговията. Според Китай износът на страната към Северна Корея е намалял с 88%, а вносът от нея - с 33% през 2018 г. Според Южна Корея икономиката на северната съседка се е свила с 3,5% през 2017 г. спрямо година по-рано.