Китай одобри за внос два генетично модифицирани сорта царевица от Bayer AG и Syngenta AG, след като търсенето на фуражи за животни значително нарасна, пише Bloomberg.

Двата сорта MON87411 и MZIR098, които са устойчиви на насекоми и и понасят добре хербициди. Те са одобрени за внос за срок от пет години според информация от списък на министерството на земеделието в понеделник.

Вносът на царевица в Китай е скочил до рекордни нива, заедно с възстановяването на популацията на свине по-бързо от очакваното. Тя бе сериозно засегната през годините  от африканската чума. Правителството обеща и разширяване на вътрешното производство на култури.

Генетично модифицираните сортове са често срещани в много от най-добрите световни производители на култури, като голяма част от царевицата и соята в САЩ, Бразилия и Аржентина се отглеждат от ГМО семена. Използването им в някои страни все още е ограничено заради опасения относно въздействието върху здравето и околната среда. Китай разрешава вноса на ГМО култури само за преработка и няма да може да се използват като семена.