Производствената активност в Китай неочаквано се покачи през март, след като по-рано се сви до историческо дъно. Бързото разпространение на коронавируса обаче ще задържи бизнеса и икономиката под силен натиск, намалявайки чуждестранното търсене, пише Reuters.

Официалният китайски Purchasing Managers' Index (PMI) се покачи до 52 през март, след като се срина до рекордно ниските 35,7 през февруари, по данни на националната статистика. Границата от 50 пункта разделя експанзията от рецесията. Анализатори очакваха той да покаже 45.

Статистиката посочи, че изненадващо високото възстановяване частично се дължи и на ниската база през февруари и предупреди, че това не е сигнал за стабилизация на икономическата активност.

Пазарите все пак реагираха позитивно, като азиатските акции тръгнаха нагоре. Китайският юан обаче не помръдна, отразявайки съмнението на инвеститорите за възстановяване.

Индексът за новите поръчки се покачва до 52 от 29,3 месец по-рано, а поръчките за износ се увеличават до 46,4 от 28,7 през февруари.

Предупрежденията, че производителите и икономиката ще останат под силен натиск през следващите месеци, не спират. Светът почти сигурно навлиза в рецесия.Пекин, при огромна цена за икономиката, въведе драконови мерки и ограничения на свободното придвижване, за да ограничи пандемията, която уби над 3 000 в страната. Но с намаляването на местните случаи на инфекция (поне по официални данни, които се оспорват - б.а.) повечето бизнеси отвроиха отново врати и животът започна да се връща към нормалното за милиони. Темпът все пак не е толкова висок, колкото прогнозирането, тъй като Китай полага усилия да се предпази от втора вълна инфекции от чужбина.

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Фабриките в Поднебесната империя тъкмо започнаха своето възстановяване, но износът сега пресъхна

Мрачна прогноза

Пандемията, която започна от Китай през миналата година, създаде хаос във веригите за доставки и анализатори предупреждават, че заводите в страната ще продължат да страдат заради спадащо чуждестранно търсене от Европа и САЩ. Износителите в Поднебесната империя вече отчитат откази от заявени поръчки.

Прогнозата на Goldman Sachs гласи, че БВП на Китай ще се свие с 9% през първото тримесечие, а съветник на централната банка предупреди, че страната не трябва да си поставя официална цел за експанзия през тази година, която да трябва да гони с нови стимули.

През първите два месеца на годината износът от Китай се сви със 17,2 процента. Икономисти от Nomura заявиха, че страната може да загуби 18 млн. работни места в ориентирания към експорт сектор. Те очакват 30 процента свиване на износа през следващите едно или две тримесечия.

Вълна от лоши кредити залива Китай. Тя ще стигне и до Европа и Америка

Вълна от лоши кредити залива Китай. Тя ще стигне и до Европа и Америка

Неплатеният навреме дълг по кредитни карти расте с 50% през февруари

Ръст и в услугите

Сектор услуги във втората най-голяма икономика също записва експанзия - от 29,6 през февруари до 52,3 през март. Той отговаря за 60 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Правителството облекчи част от рестрикциите през последните седмици и вече окуражава потребителите да се завърнат в моловете и ресторантите, като раздава и ваучери за милиони юани.

Настроението сред китайците обаче остава мрачно, тъй като те се опасяват от нова вълна инфекция, което прави работното им място и заплатата несигурни.