Както милиони други по света, Чанг Чънци взима пари назаем, смятайки, че може да ги върне. Епидемията обаче преобръща света ѝ, разказва The South China Morning Post.

След като губи работата си в износител на дрехи в Ханджоу, богатата столица на източната провинция Джъдзян, 23-годишната китайка не може да плати вноската си по кредитната карта, по която дължи 12 000 юана ($1 700), както и на интернет платформа за кредити, собственост на Ant Financial. "Закъснявам със сметките си и няма начин да плащат и кредитите си", казва Чанг.

Историята на Чанг е една от многото в Поднебесната империя, където коронавирусът отне живота на над 3 000 и разруши икономиката. Covid-19 си проправя път в Азия, Европа и Америка, карайки държавите да спират редица икономически дейности, за да намалят разпространението на заразата. От своя страна това увеличава безработицата и помита малкия бизнес, а анализаторите казват, че е въпрос на време домакинствата по цял свят да не могат да плащат кредитите си.

Първите данни от Китай не са приятни. Неплатеният навреме дълг по кредитни карти расте с 50% през февруари, спрямо година по-рано. Около 8 млн. китайци са загубили работата си.

China Merchants Bank, една от най-големите в страната в потребителските кредити, казва, че е "натисналата паузата" на бизнеса с кредитни карти след значително увеличение на закъснелите вноски.

"Тези проблеми в Китай ще се прехвърлят и в останата част от света", смята Мартин Чорземпа, изследовател в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон.

Размерът на щетите за потребителите и техните кредитодатели ще зависи от ефективността на мерките на правителствата да спрат заразата и да подкрепят икономиките. Каквото и да стане обаче, те ще са огромни.

Прииждащото цунами от дълг

Прииждащото цунами от дълг

Правителствата трябва да действат. Иначе този път щетите ще са много повече

Съотношението на дълга на домакинствата към БВП в страни като Франция, Швейцария, Нова Зеландия и Нигерия никога не са били по-високи, според доклад от януари на Institute of International Finance.

В Австралия, която има най-високите нива на задлъжнялост спрямо БВП сред страните от G20, най-голямата банка съобщи, че телефонните ѝ линии за финансова подкрепа звънят осем пъти по-често.

Подобен ръст на обажданията от притеснени граждани има и в САЩ, където балансът по кредитните карти достигна безпрецедентните $930 млрд. миналата година. През предходната седмица почти 3,3 млн. души бяха съкратени в най-голямата икономика.

Малко страни по света обаче отчитат по-голям скок в потребителските кредити през последните години от Китай. Там дългът на домакинствата, включително ипотечните кредити, расте до рекордните 55 трлн. юана - почти двойно спрямо 2015 г.

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Китайските заводи се изправят пред втора шокова вълна

Фабриките в Поднебесната империя тъкмо започнаха своето възстановяване, но износът сега пресъхна

Чанг Шуишуай, анализатор в China International Capital, посочва, че от 2015 г. насам банките са занижили критериите за раздаване на кредити. Появата на интернет кредитодатели, като Ant Financial на Ali Baba, раздават "бързи кредити" на потребители, които имат минимален доход и никаква кредитна история.

Потребителите, които не могат да плащат заемите си към банки, вече са се увеличили до 4%, при 1% преди епидемията, посочва Чао Хиян, директор на Atlantis Financial Research, цитирайки анкета сред банките.

При бизнеса нещата не стоят по-добре. И банките могат да бъдат изправени пред 5,2 трлн. юана ръст на "лошите кредити" и безпрецедентен срив от 39% на печалбата през тази година, гласи най-лошият сценарий на UBS.

Огромните държави стимули би трябвало да помогнат. В Китай властите наводниха финансовата система с ликвидност и окуражиха банките да увеличат кредитирането на малкия бизнес, който дава работа на 80% от заетите.

Не за всички обаче това ще е достатъчно. В Китай съотношението на дълга към доходите на домакинствата нарасна до 92% в края на 2018 г., при 30% десетилетие по-рано, изпреварвайки Германия и доближавайки се до САЩ и Япония, според IIF.

Рискът е, че продължаващи икономически трудности и слаб пазар на недвижими имоти ще накара още повече хора да не плащат вноските си. За някои този момент вече е дошъл. "Никога не съм изпускал плащане в живота си, но вирусът не ми остави избор. Дори и да ми дадат още един или два месеца, пак няма да мога да платя", казва 27-годишният Ин Уейджун, който наскоро е загубил работата си като готвач.

Китай се опитва да възстанови икономиката, без да стартира нова вълна зарази. Светът гледа

Китай се опитва да възстанови икономиката, без да стартира нова вълна зарази. Светът гледа

Опитът на Поднебесната империя може да даде отговори и за останалите държави по света