Износът и вносът на Китай нараснаха с рекордни темпове през ноември на фона на нарастващото външно търсене около празниците. Междувременно вътрешното производство се възстанови след облекчаване на енергийната криза, съобщава Bloomberg.

Износът е нараснал с 22% на годишна база до почти 326 милиарда долара, а вносът е нараснал с почти 32% до около 254 милиарда долара, по данни на митническата администрация. По прогнози на икономисти износът трябваше да нарасне с 20,3%, а вносът - с 21,5%.

Според данните продължава силното търсене на китайски стоки през пандемия. Ако разпространението на новия вариант на вируса принуди някои държави да затворят отново границите си, това вероятно ще е добра новина за китайския износ, особено за стоки като лични предпазни средства и устройства за работа от дома.

"Износът през ноември се повиши, заради сериозното външно търсене", коментира икономистът от Societe Generale SA в Хонконг Мишел Лам.

САЩ са най-голямата експортна дестинация на Китай през ноември. На второ място е Европейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Износът на Китай за САЩ е нараснал с 28,3% през първите единадесет месеца на годината, а вносът от страната се е увеличил с 36,9% за посочения период.

Стойността и обемът на вноса на метали и енергия нараства през ноември. Обемът при вноса на въглища достигна връх тази година, вносът на природен газ също се покачва, а на суровия петрол достига тримесечен връх.

Икономиката на Китай обаче е под натиск, заради спада на пазара на жилища, който може да попречи на на растежа през следващата година.