Все по-силна позиция в борбата с изменението на климата заема Китай. Правителството на страната си постави строги цели за подобряване на енергийната ефективност на своята индустрия още до 2025-а година, пише Capital.com.

Производителите на стомана, алуминий, цимент, както и петролните рафинерии ще трябва да гарантират, че повече от 30% от техния производствен капацитет отговаря на по-строгите стандарти за енергийна ефективност до 2025 г.

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

Миналата година цената им бе около $20. Сега се продават срещу $120

Целите са описани подробно в ново изявление от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), цитирано от Capital.com.

Според заявката, до 2030-а година Китай ще затегне допълнително нормите за енергийна ефективност за своите големи енергийни индустрии. По този начин правителството се стреми да постигне плавно "целта за въглеродна неутралност". А тя трябва да бъде постигната окончателно до 2060-а година.

Въпреки заявките за въглеродна неутралност, Китай изгради три пъти повече въглищни мощности от останалия свят

Въпреки заявките за въглеродна неутралност, Китай изгради три пъти повече въглищни мощности от останалия свят

През 2020 година

NDRC подробно описва различни стъпки, които индустриите трябва да предприемат, за да постигнат тези цели. Те включват доменни пещи, които намаляват потреблението на енергия за една единица продукция със 17%. Нефтените рафинерии от своя страна трябва непрестанно да затварят заводи с преработвателен капацитет под 2 милиона тона годишно или 40 000 барела на ден.

Според NDRC процесите на сливания и преструктуриране в стоманодобивната индустрия при алуминия, цимента и стъклената промишленост трябва да се ускорят, за да се консолидира капацитета и да се подпомогне целта за енергийна ефективност.

Освен стъпките, които предприема у дома, Китай твърди, че полага големи усилия в борба с изменението на климата и на глобално ниво. Миналият месец президентът Си Дзинпин заяви пред Общото събрание на ООН, че страната ще спре да финансира електроцентрали, базирани на въглища в чужбина.

Северна Македония се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2027-а

Северна Македония се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2027-а

Страната ще затвори двете си въглищни централи до обявения срок

Една от причините, поради които Китай е изправен пред проблем с недостиг на енергия в момента се дължи на това, че по-рано тази година Пекин идентифицирала няколко провинции, които не отговарят на целите, свързани с изменението на климата. Страната е домакин на Зимните олимпийски игри през 2022-а година и се стреми да осигури на посетителите и на спортистите добро качество на въздуха в столицата.