Северна Македония се ангажира да се откаже от въглищата до 2027 г. Страната ще бъде първата в Западните Балкани, която се амбицира да постигне това. Съседката ни ще затвори двете си въглищни централи до 2027 г. Едната от тях е въведената в експлоатация през 1982 година ТЕЦ "Битоля", която произвежда 72% от електроенергията, потребявана в страната. Срокът е съвместим с Парижкото споразумение на ООН за климата, пише emerging Europe.

Северна Македония се присъедини т. нар. Powering Past Coal Alliance (PPCA) на 30 юни. И Черна гора, също се присъединила се към алианса, като планира поетапно премахване на въглищата, но до 2035 г.

Северна Македония е от страните с най-мръсен въздух в Европа. Нивата на преждевременните смъртни случаи вследствие на това са по-високи от този в повечето държави от Европейския съюз.

Според данни на Световната здравна организация за 2018 г. Скопие е най-замърсената столица в Европа.

"Решението на Северна Македония да се присъедини към алианса на европейските държави, отказващи се от въглища до 2030 г.,показва, че това е вече норма за европейските страни", казва управляващият директор на неправителствената организация Europe Beyond Coal Махи Сидериду.

"Присъединяването на Северна Македония към тази група е особено важно, тъй като това е първата страна от Западните Балкани, която се ангажира да се откаже от въглищата', смята той.

По думите на Елена Николовска от Центъра за изследвания и информация за околната среда Eko-svest страната вече усеща последиците от изменението на климата и не може да си позволи да плати високата цена на негативното въздействие. "Северна Македония няма друга възможност, освен да работи по своите климатични амбиции.